4 Ekim 2023
Mide Balonu Cerrahisi ve Yaşam Tarzı Değişiklikleri
Mide balonu cerrahisi, fazla kilolardan kurtulmak için uygulanan bir işlemdir. Bu işlem, obezite tedavisi seçeneklerinden biridir. Ancak istenen etkilerin oluşması için yaşam tarzı değişikliklerini gerektirmektedir.
Mide balonu, cerrahi olmayan bir yöntem olup, fazla kiloların etkili olarak verilmesini sağlar. Bu prosedürde midenin içerisinde 500-600 cc hacme sahip balon yerleştirilir. Bu balon, midenin önemli kısmını doldurduğu için hastalar daha az gıda ile doygunluk hisseder. Böylece kalori alımı azalır ve kilo verme gerçekleşir.
Mide Balonu Sonrası Yaşam Tarzı Değişiklikleri
Mide balonu sonrasında hastaların yaşam tarzlarını değiştirmesi gerekir. Yaşam tarzındaki değişimler, prosedürün başarısını ve sonuçlarının kalıcı olmasını direkt olarak etkilemektedir. Bundan dolayı hastaların söz konusu değişikliklere özel bir önem vermesi gerekir. Balonun yerleştirilmesi sonrasında meydana gelmesi beklenen değişimler şunlardır:
Beslenme Alışkanlıkları
Mide balonu, beslenme alışkanlıklarının değişmesine yardım eder. Normal dönemlerde diyet yapamayan ve yemek yemeyi azaltamayanlar, bu prosedür sayesinde sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanabilir.
Mide, balondan dolayı daha az gıda ile dolar. Bu durum porsiyonların küçülmesine yardım eder. Ayrıca hastaların iştah kontrolleri de çok daha kolay olur. Bütün bunlar ise sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmak için önemli fırsatlar oluşturur.
Bu süreçte hastaların daha az gıda tüketmeleri kadar, düşük kalorili gıdalar tüketmeleri de önemlidir. Kızartmalar, yağlı yiyecekler, şekerli içecekler ve hazır gıdalardan uzak durmak, sürecin istenildiği gibi sonuçlanması adına önemli bir detaydır.
Egzersiz Alışkanları
Bu süreçte gerçekleşmesi gereken bir diğer yaşam tarzı değişikliği ise egzersiz alışkanlıklarıdır. Egzersiz alışkanlığı kazanmak, bir tercih değil, adeta bir zorunluluktur. Zira yapılan prosedürün temel hedefi kilo vermektir. Kilo verilmesi içinse egzersizlerin destekleyici özelliğine ihtiyaç duyulmaktadır.
Balonun mideye yerleştirildiği ilk dönemlerde hastalar alışma süreci geçirir. Bu dönemde hafif egzersizlerin yapılması yararlı olacaktır. Yürüyüş ve benzeri türden egzersizler ile hastalar bu dönemi atlatmalıdır. Bu sayede hem sindirim sisteminin düzene girmesi desteklenir hem de egzersizlere zaman kaybetmeden başlanmış olunur.
İlk 2 haftadan sonra ise hastalar, doktorların onay verdikleri her egzersizi yapabilmektedir. İlgili egzersizlerin balona baskı yapmaması önemlidir. Egzersiz seçiminde bu hususa özel bir önem verilmesi gerekir.
Egzersizlerin alışkanlık haline gelmesi hedeflenmelidir. Alışkanlık haline geldiğinde, kilo verme gerçekleştiği gibi verilen kilolar da kalıcı olacaktır. Dolayısıyla daha sonraki dönemde kiloların yeniden alınması türünden olumsuzluklar yaşanmayacaktır.
Stres Yönetimi
Mide balonu sonrası yaşam tarzı değişiklikleri açısından stres yönetimi büyük bir yer tutar. Zira operasyondan sonraki süreç bazı hastalar için çok kolay geçmez.
Mide balonunun en önemli yan etkileri, ilk haftada görülür. Mide bulantısı, kusma ve mide krampları, bazı hastaları fazlasıyla zorlar. Bu süreci atlatamayacağını düşünen bazı hastalar, sadece 3-5 gün içinde balonun çıkarılması ister. Dolayısıyla operasyon başarısızlıkla sonuçlanır.
Bir diğer önemli sorun ise yeme ve egzersiz alışkanlıkları ile ilgilidir. Uzun zamandır alışılan yaşam tarzının bir anda değiştirilmesi, hastalar üzerinde ciddi bir stres oluşturur. Buna bir de kilo verme baskısı eklenince, stres seviyesi daha da artar.
Yüksek seviyedeki stresin doğru şekilde yönetilmesi çok önemlidir. Aksi durumda operasyon başarısız olur ve buna ek olarak hastalarda farklı psikolojik problemler ortaya çıkar. Bahsedilen türden sorunların yaşanmaması için operasyon öncesinde hastaların stres yönetim becerileri dikkate alınmalı ve gerekli durumlarda psikolojik destek verilmelidir.
Mide Balonu Sonrasında Yaşam Tarzı Değişiklikleri Neden Önemlidir?
Mide balonu, birçok obezite tedavisinde olduğu gibi hastaların kilo vermesini hedefler. Ancak bu tedavi, obezite cerrahisi yöntemleri gibi kalıcı değildir. Zira yerleştirilen balon, 4-12 ay içerisinde çıkarılır.
Hastaların, midelerinde balon varken yaşam tarzı değişikliklerini gerçekleştirmesi ve bunları alışkanlık haline getirmesi gerekir. Aksi durumda verilen kilolar, balon çıkarıldıktan sonra hızlı bir şekilde alınır ve böylece operasyon başarısızlıkla sonuçlanır.
Mide balonu, hastaların sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmasını sağlayan önemli bir tedavidir. Esasında tedavinin en temel hedefi de budur. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları sayesinde kalıcı kilo verme gerçekleşir.
Bu prosedürün veya diğer obezite tedavilerinin başarılı olması için kaliteli ve deneyimli doktorların tercih edilmesi gerekir. Ayrıca tercih edilen doktorun tıbbi açıdan yeterli bir klinikte görev yapması da önemli bir detaydır.