28 Ağustos 2023
Mide küçültme cerrahisi (sleeve gastrektomi), obezite tedavisinde yaygın olarak kullanılan yöntemlerden biridir. Vücuttaki fazla yağların yakılarak hastaların zayıflaması ve obezite kaynaklı tip 2 diyabet gibi hastalıkların risklerinin ortadan kaldırılması için uygulanır.
Sleeve Gatrektomi (Tüp Mide Ameliyatı) Nedir?
Sleeve gastrektomi (tüp mide ameliyatı), obezite tedavisi için uygulanır. Bu prosedürde temel hedef, hastaların midelerinin küçültülerek yeme kapasitelerinin düşürülmesidir. Böylece hastaların kilo vermeleri daha kolay hale getirilir.
Obezite için ilk olarak diyet ve egzersiz seçenekleri değerlendirilir. Ancak bu yöntemler özellikle vücut kitle indeksi 35 ve üzerinde olanlarda her zaman başarılı olmaz. İşte tam bu noktada obezite cerrahisi devreye girer ve sorun, cerrahi yöntemlerle çözülür.
Tüp mide ameliyatında midenin bir bölümü alınarak vücut dışına çıkarılır. Bu bakımdan geri dönüşü olmayan bir yöntemdir. Ancak midenin bir kısmının dışarı çıkarılması, açlık hormonu seviyesinin düşmesine ve hastaların daha geç açlık hissetmelerine neden olur. Bu durum da kilo vermeyi destekler.
Mide Küçültme Cerrahisi Nasıl Yapılır?
Mide küçültme cerrahisi, hastanın durumunun uygun olması halinde kapalı ameliyat yöntemi ile yapılır. Laparoskopik cerrahide karın bölgesinde 4-5 adet büyüklükleri 0,5 cm ile 1 cm arasında olan küçük kesiler açılır. Açılan kesiler üzerinden mideye tıbbi aletler ve kamera gönderilir.
Kamera, almış olduğu görüntüleri ekrana aktarır. Cerrahlar, bu görüntüler üzerinden ameliyatı gerçekleştirir. Sonrasında ise kesiler kapatılarak işlem tamamlanır.
Mide küçültme cerrahisi, kendi içerisinde belli adımları içerir. Bu adımlara ilişkin detaylar şu şekildedir:
- İlk olarak hastalar genel anesteziye alınır ve kesiler ile ameliyat bölgesine ulaşılır.
- Mideye bir kalibrasyon tüpü yerleştirilir ve bu tüpe göre midenin %80’lik kısmı kesilerek vücut dışına alınır.
- Midenin giriş ve çıkışına ile müdahalede bulunulmaz. Kesilen bölüm dikkatli bir şekilde dikilir. Kaçak ve sızıntı olmamasına büyük bir özen gösterilir.
- Kalibrasyon tüpü çıkarılır ve kaçak kontrolleri yapılır. Kaçak olmadığı anlaşıldığında işlem sonlandırılır.
Hastalar, ameliyattan sonraki 2-3 gün gözlem altında tutulur. Karın bölgesinde sonradan başlayan ağrı ve yüksek ateş, mide kaçağının en önemli belirtisidir. Bu belirtiler takip edilir. Ayrıca bu süreçte yine kaçak kontrolleri yapılır. Her şeyin yolunda olduğundan emin olunduktan sonra ise hastalar taburcu edilir.
Mide Küçültme Cerrahisi Kimler İçin Uygundur?
Mide küçültme cerrahisi, aynı zamanda mide küçültme ameliyatı, kilo verme ameliyatı gibi isimlerle bilinir. Ancak söz konusu yöntem, normal insanlar için uygun değildir. Sadece obezite hastalarına uygulanabilir.
Bu yöntemlerin uygulanabilmesi için hastaların beden kitle indeksine bakılır. Beden kitle indeksi 35 ve üzerinde olanlar, ameliyat için uygun aday olarak kabul edilir. Ancak son kararı verecek olan uzman cerrahtır.
Beden kitle indeksi 30 ile 35 arasında olanlara normalde bu ameliyat uygulanmaz. Ancak tip 2 diyabet ve hipertansiyon gibi hastalıkların olması durumunda, ilgili kişiye sleeve gastrektomi uygulanabilir. Burada da karar yine cerrahındır.
Sleeve Gastrektomi Riskleri Nelerdir?
Sleeve gastrektomi, cerrahi bir işlemdir. Bilindiği gibi en küçük cerrahi işlemde dahi bir takım riskler vardır. Söz konusu riskler, bu ameliyat için de geçerlidir. Bunlara ek olarak yapılan işlemden kaynaklı bazı riskleri de ortaya çıkar.
Her ne kadar risklerin görülme olasılığı düşük olsa da, bunların mutlaka dikkate alınması gerekir. Sleeve gastrektomi riskleri şu şekildedir:
- Aşırı kanama
- İç kanama
- İlgili bölgede kızarıklık ve morluk
- Akciğer, karaciğer ve bağırsak gibi organların zarar görmesi
- Enfeksiyon
- Anestezi kaynaklı yan etkiler
- Fıtık (Herni)
- Mide ile bağırsakta tıkanıklık
- Bulantı ve kusma
- Yetersiz beslenme
- Kan şekerinde düşüş
- Reflü
- Ülser
- Mide kaçağı
Buradaki risklerin yakından takip edilmesi gerekir. Ortaya çıktıklarında basit tedavilerle bunlar aşılabilir. Ancak mide kaçağı gibi risklerin ortaya çıkması durumunda yeniden cerrahi işlem yapılması gerekir.
Mide küçültme cerrahisi açısından en önemli risklerden biri, tedavinin işe yaramamasıdır. Bu durum, tamamen hastanın ameliyat sonrasındaki diyeti ve egzersizi ile ilgilidir. Hazırlanan diyet ve egzersiz programına uyulmadığında, istenen sonuç alınamayacaktır.
Sleeve gastrektomi ile midenin büyük kısmı alınsa dahi, midenin genişleyebilen bir organ olduğu unutulmamalıdır. Bundan dolayı prosedür sonrasında diyet ve egzersize çok fazla önem verilmesi gerekir.