5 Ekim 2023
Tüp mide ameliyatı ve diğer obezite tedavi yöntemlerinde temel hedef, hastaların diyet ve egzersizle veremedikleri kiloları vermeleri ve obeziteden kurtulmalarıdır. Bu tedavilerde sindirim sistemine bazı cerrahi müdahalelerde bulunulur ve kilo verme etkili olarak sağlanır. Ancak vitamin ve mineral eksikliği gibi bazı yan etkiler de ortaya çıkabilir.
Vitamin ve mineral eksiklikleri ile ilgili risk, obezite Ameliyatı yöntemlerinin tamamında aynı seviyede değildir. Bazı prosedürlerde risk, nispeten daha düşüktür. Ancak mide tüpü Ameliyatı de dahil olmak üzere her prosedürde bu riskin dikkate alınması gerekmektedir.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrasında Vitamin ve Mineral Eksikliği
Tüp mide ameliyatı sonrasında vitamin ve mineral eksikliği genel olarak beklenen bir durum değildir. Zira bu yöntemde sadece mideye müdahale edilmekte ve midenin yaklaşık olarak %80’lik kısmı alınarak, vücut dışına çıkarılmaktadır.
Midenin büyük kısmının alınması sonucunda mide tarafından salgılanan hormonlarda ve diğer salgılarda belirgin bir azalma meydana gelmektedir. Ancak porsiyonlar da küçüldüğü için ilgili durum, minerallerin ve vitaminlerin emiliminde genel olarak problem oluşturmamaktadır.
Vitamin ve minerallerin emilimi ince bağırsakta gerçekleşmektedir. İnce bağırsağa müdahale olmaması veya bir kısmının bypass edilmesi gibi uygulamaların yapılmaması, emilimin etkilenmemesini sağlar.
Gastrik bypass ve benzeri diğer uygulamalarda ince bağırsağın bir kısmı bypass edildiği için vitamin ve mineral emiliminde problemler yaşanmaktadır. Buna bağlı olarak da vitamin ve mineral eksiklikleri oluşmaktadır. Gastrik bypass ameliyatındaki bu yan etkinin tüm obezite Ameliyatı yöntemlerinde görüldüğü düşünülmektedir. Ancak tüp mide ameliyatı gibi yöntemlerde bu risk, çok yüksek değildir.
Her ne kadar risk çok yüksek olmasa da, tüp mide ameliyatının ardından hastaların vitamin ve mineral seviyelerinin kontrolü gerekir. Farklı nedenlere bağlı olarak oluşacak vitamin ve mineral eksikliği için gerekli tedavilerin zaman kaybedilmeden uygulanması önemlidir.
Vitamin ve Mineral Eksiklikleri Nasıl Tespit Edilir?
Vitamin ve mineral eksiklikleri için fiziki bir belirti veya farklı bir semptom beklenmez. Obezite Ameliyatı ile sindirim sistemine ciddi bir müdahale yapıldığı için böyle bir riskin varlığı kabul edilir. Ameliyattan sonraki ilk zamanlarda kan değerleri aylık olarak izlenir.
Aylık izleme sürecinde vitamin ve mineral değerlerinde eksiklik olmadığı görüldüğünde, kan testleri 3 ayda bir yapılmaya başlanır. Sorun tespit edilmedikçe süre önce 6 aya, sonrasında ise 12 aya çıkarılır.
Burada önemli olan husus, testler için kesinlikle fiziki bir bulgunun beklenmemesidir. Zira vitamin ve mineral değerlerindeki düşüş, fiziki bir bulgu vermeyebilir ya da verdiği fiziki bulgu fark edilmeyebilir. Dolayısıyla bu sorunun daha fazla büyümemesi ve olumsuz etkilere neden olmaması için zamanında tespit edilmesi çok önemlidir.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrasında Vitamin / Mineral Kullanımı
Tüp mide ameliyatı sonrasında vitamin ve mineral değerlerinde bir sorun olması beklenmez. Ancak yine de gerekli kontroller yapılır. Bu süreçte düşmesi beklenen vitamin ve mineraller şunlardır:
- Demir
- B12 Vitamini
- Kalsiyum
- D vitamini
- Folik asit
- Çinko
Bunların eksikliğinin farklı sonuçları vardır. Ayrıca hangi seviyede bir eksiklik olduğu, kişinin genel durumu da ortaya çıkacak sonuçlar açısından önemlidir. Örneğin; çinkodaki dramatik bir düşüş bağışıklık sistemini ciddi şekilde etkilerken, sınırlı düşüşün etkisi ise olmaz veya sınırlı kalır.
Vitamin ve Mineral Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tüp mide Ameliyatı veya diğer obezite tedavi yöntemlerinden sonra yapılan kontrollerde mineral ve vitaminlerin düştüğü fark edilirken, bunların takviye olarak alınması tavsiye edilir. Vitamin ve mineral kullanımı sırasında hastaların şu hususlara dikkat etmesi çok önemlidir:
- İlaçların birbirleriyle olan etkileşimlerinin bulantıya neden olabileceği unutulmamalıdır.
- Bulantının engellenmesi için yemekten yaklaşık 30-40 dakika sonra mide tamamen boş değilken alınmalıdır.
- Kalsiyum ve demir kullanımı gereken durumlarda, birbirlerinin emilimlerini engellememeleri için, aralarında en az 4 saat olması gerekir.
- Demir alınırken, içeriğinde yüksek seviyede kalsiyum bulunan süt ürünleri ile birlikte tüketilmemesine özen gösterilmelidir.
- İçeceklerin emilimini olumsuz etkileyecek gıdalardan uzak durulmalıdır.
- Vitamin ve minerallerin düzenli olarak kullanılması ve aksatılmaması gerekmektedir.
Düzenli olarak alınacak vitamin ve mineral takviyeleri ile bu sorunu aşmak mümkündür. Dolayısıyla tüp mide Ameliyatı sonrasında oluşma olasılığı çok düşük olmasına karşın, bu sorunun çözümü olduğu unutulmamalıdır.