Mide küçültme ameliyatı, uzman bir cerrah tarafından ve tıbbi açıdan yeterli olan bir klinikte yapılır. Prosedürün türüne bağlı olarak uygulama şekli farklılık gösterir.
· Tüp Mide Ameliyatı
Tüp mide ameliyatı, mide küçültme denildiğinde akla gelen ilk seçenektir. Bu durumun temel nedeni ise ilgili prosedürde temel ve tek hedefin midenin küçülmesi olmasıdır.
Prosedür, genel anestezi altında yapılır. Zorunlu olmadığı sürece kapalı (laparoskopik) yöntem tercih edilir. Bazı durumlarda ise açık ameliyatın tercih edilmesi zorunlu olur.
Anestezi altına alınan hastanın karın bölgesine 4-5 adet kesi açılır ve buradan kamera ile tıbbi cihazlar ilgili bölgeye gönderilir. Kameradan gelen görüntüler üzerinden ameliyat yapılır.
Midenin giriş ve çıkışı korunacak şekilde yaklaşık %80’lik kısmı alınır ve dışarı çıkarılır. Bu işlem sırasında tıkanıklık veya farklı türden sorun olmaması için kalibrasyon tüpü kullanılır. Hastada kalacak kısım, bu tüp yardımıyla belirlenir.
Geriye kalan kısım ise kapatılır. Bu aşamada sızıntı ve kaçak kontrolleri yapılır. Sorun olmadığı anlaşıldığında işlem tamamlanır. Hasta 2 veya 3 gün boyunca kontrol altında tutulduktan sonra taburcu edilir.
·Gastric Bypass
Gastric bypass, en kapsamlı mide küçültme ameliyatı olarak kabul edilir. Burada midenin yaklaşık %90’ını alınır ve geriye küçük bir kısmı kalır. Ayrıca ince bağırsağın da yaklaşık 2 metrelik kısmı bypass edilir.
Prosedür, genel anestezi ve laparoskopik yöntemle yapılır. Sindirim sisteminin önemli ölçüde değiştirilmesi ile sonuçlanan bir prosedürdür.
İlk olarak mide ile yemek borusunun birleştiği noktada küçük bir mide kesesi oluşturulur. Daha sonra ince bağırsağın bir kısmı bypass edilerek burayla bağlanır. Böylece yeni bir mide oluşturulmuş olur.
Midenin büyük kısmı da ince bağırsağa bağlanır ve son olarak iki mideden gelen ince bağırsaklar birleştirilir. Bu işlem sayesinde midenin büyük kısmının ürettiği sindirim sıvıları bağırsaklara aktarılmaya devam eder. Ancak bu kısmın yemek borusu ile bağlantısı tamamen kesilir.
Gastric bypass, hem midenin küçültülmesini hem de yiyecek emiliminin azaltılmasını sağlar. Bu sayede hastalar daha az yemekle doyar, üstelik yedikleri yemeklerin sadece bir bölümü sindirilir. Diğer kısmı ise sindirilmeden dışarı atılır.
·Mide Balonu (Yutulabilir Balon)
Mide balonu, ameliyatsız bir yöntemdir. Buna karşın midenin küçülmesini sağladığından, mide küçültme operasyonları içerisinde kabul edilir.
Bu yöntemde hastaların midelerine bir balon yerleştirilir. Yerleştirilen balon hava veya farklı türden sıvılarla doldurulur. Böylece mide hacminin bir kısmı balonla kaplanır.
Balonların yerleştirilmesinde endoskopik yöntem kullanılır. Bir endoskop ile mideye yerleştirilen balon, özel bir sıvıyla şişirilir. Balonların yerleştirilmesi için bir diğer yöntem ise yutmadır. Bu yöntem, sadece yutulabilir balonlarda uygulanır.
Midenin bir bölümünün balon ile kaplanması, hastaların daha az yemelerini ve daha çabuk tokluk hissetmelerini sağlar. Bu ise kilo verme sürecine olumlu etki yapar.
Mide balonu, geçici bir tedavidir. Yani bir süre sonra balonun mideden çıkarılması gerekir. Bazı yöntemlerde, balon sindirim sistemi üzerinden atılır. Dolayısıyla ekstra bir işlem gerekmez. Yutulabilir balonlar, bu özelliğe sahiptir.