Mide Balonu

Mide Balonu

Mide Balonu Nedir? Yutulabilir Mide Balonu Tedavisi

Sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam tarzı nedeniyle görülen obezite, günümüzde son derece yaygınlaşmıştır. Obezite tedavisi için kullanılan farklı yöntemler vardır. Mide balonu da bunlardan biri olup, en popüler ameliyatsız tedaviler arasında yer almaktadır.

Mide balonu

Mide Balonu Nedir?

Mide balonu; obezite hastalarının midelerine yerleştirilen ve daha az yemelerini sağlayan uygulamadır. Daha az yemek ile tokluk hissinin oluşması sayesinde kalori alımının azaltılarak kilo verilmesini kolaylaştıran bir yöntemdir.

Zayıflama balonu, gastrik balon gibi isimlerle bilinen bu yöntemde, mideye yerleştirilen balon hava, serum fizyolojik veya farklı bir sıvı ile doldurulur.

Balonun hacmi, hastanın genel durumu ve kilosuna göre ayarlanır. Genellikle 500-800 cc’lik bir hacim kaplayacak şekilde ayarlamalar yapılır.

Mide hacminin bir kısmının bu şekilde doldurulması, daha küçük porsiyonların tüketilmesini sağlar. Ayrıca hastalar çok daha uzun süre tok kalır ve açlık hissi daha geç ortaya çıkar. Tedavinin temel hedefi de tam olarak budur.

Mide Balonu Nasıl Uygulanır?

Mide balonu, kendi içerisinde farklı uygulama seçeneklerine sahiptir. Bunlar; endoskopik mide balonu ve yutulabilir mide balonu (elipse) şeklindedir.

· Endoskopik Mide Balonu

Endoskopik mide balonu, adından da anlaşılacağı gibi endoskopik yöntemler kullanılarak uygulanır. Bu yöntemde hastaya sedasyon uygulanır ve rahatlaması sağlanır.

Uygulamadan 8-12 saat önce yeme ve içmenin kesilmesi gerekir. Ayrıca yapılması gerekenlerle ilgili hastalara gereken talimatlar verilir.

Sedasyon uygulanan hastanın midesine, ucunda kamera bulunan ince ve esnek endoskopla girilir. Uygun yere balon yerleştirilir.

Yerleştirilen balon serum fizyolojikle veya insan sağlığı için zararlı olmadığı kanıtlanan farklı bir sıvı ile doldurulur. Doldurma miktarı, hastanın kilosuna göre belirlenir. Ancak genellikle midenin yarısından fazlasının balonla kaplanması hedeflenir.

Bu uygulama ortalama 30-45 dakika sürer. Sedasyon uygulandığı için hasta herhangi bir acı duymaz ve süreç boyunca sakin kalır.

· Yutulabilir (Elipse) Mide Balonu

Yutulabilir mide balonu veya bilinen diğer adıyla elipse mide balonu, yeni nesil uygulamalardandır. Bu yöntemde hastaya sedasyon uygulanmaz ve hastanın hastanede yatması gerekmez.

Şişirilmemiş ve bir telin ucunda yer alan balon, bol su ile hastaya yutturulur. Yutmakta zorlanılması durumunda stilet yardımı ile hastanın yutması kolaylaştırılır.

Yutulan balonun doğru konumda olduğunu anlamak için görüntüleme yöntemlerinden yararlanılır. Doğru konumda olduğundan emin olunan balonun şişirilmesi aşamasına geçilir.

Balon, su ile doldurularak şişirilir. Şişirme için genellikle 500 ml su kullanılır. Hastanın durumuna bağlı olarak buradaki miktar farklılık gösterir.

Uygulama, yaklaşık 20-30 dakika sürer. Uygulamanın tamamlanmasının ardından hastalar günlük yaşamlarına hemen dönebilirler.

Yutulabilir mide balonu, eriyebilir özellikteki valfe sahiptir. Bu valf, ortalama 4 ay sonunda erir ve balon içerisindeki su boşalır.

Sıvının boşalması ile küçülen balon, sindirim sistemi üzerinden dışarıya atılır. Balonun çıkarılması için farklı bir prosedür uygulanmaz.

Bu yöntem, gerek uygulama kolaylığı gerekse de balonun kendiliğinden vücuttan atılması nedeniyle günümüzde çok daha fazla tercih edilir.

Mide Balonu Çeşitleri Nelerdir?

Günümüzde kullanılan farklı tipte mide balonları vardır. Bunlardan en fazla tercih edilenler; hava ile şişirilenler, sıvı ile şişirilenler, ayarlanabilir malzemeden yapılanlar ve intragastrik balonlar şeklindedir.

Sıvıyla şişirilen seçenekler, ülkemizde ve dünya genelinde en yaygın olanlardır. Bunların şişirilmesi için genellikle farklı renkteki serum fizyolojik kullanılır.

Farklı rengin tercih edilmesi, olası sızıntıların kolay şekilde fark edilmesi için önemlidir. Sızıntılar, işlemin başarısız olduğunu ve yenilenmesi gerektiğini gösterir. Buna karşın mideye sızan sıvılar, hastaların sağlıkları için risk oluşturmazlar.

Hava ile şişirilenler, silikon yapıda olup, genellikle 500-600 cc’lik bir hacmi sahiptirler. Havanın kullanılması, bulantı sorunun daha az yaşanmasını sağlar. Ayrıca mideye ve karın bölgesine ekstra bir ağırlık bindirilmemiş olur.

Silikondan yapılan ayarlanabilir balonlar, en güvenli yöntemlerden biridir. Balonda yer alan ve çıpaya benzeyen aparat, balonun sönmesi durumunda ince bağırsağa kaçmasını engellemektedir.

İntragastrik yöntem ise yeni yaygınlaşmaya başlamıştır. Ülkemizde henüz kullanılmamaktadır. Bu yöntemde, yutulan kapsüllerin mide asidi ile tepkimeye girerek şişmesi sağlanır. Yaklaşık 300 cc olan bu kapsüller, 30 gün içinde tamamen erir ve vücuttan atılır.

tüp mide
tüp mide

Mide Balonu Kimler İçin Uygundur?

Mide balonu, ameliyatsız bir obezite tedavi yöntemidir. Ameliyatsız olması ve kilo verdirmeyi kolaylaştırması, bu yöntemin popüler olmasını sağlar. Ancak söz konusu tedavi, sadece belli şartları sağlayan kişilere yöneliktir.

Tedavinin uygulanacağı kişilerin taşıması gereken şartlar şunlardır:

  • Beden kitle indeksi 30 ve üzerinde olanlar (Beden kitle indeksi 27 ve üzerinde olduğu halde, tip 2 diyabet ve hipertansiyon gibi hastalıkları olanlar)
  • Diyet ve egzersizle kilo veremeyenler
  • Obezite tedavisi için cerrahi yöntemleri tercih etmeyenler

Hastaların bu tedavi için uygun bir aday olup olmadığına, yapılacak kontroller sonrasında uzman doktor tarafından karar verilir.

Alkol veya uyuşturucu kullananlar, daha önce laparoskopik obezite cerrahisi geçirenler ile ülser, gastrik gibi mide rahatsızlığı olanlar, bu tedavi için uygun değildir. Ayrıca psikolojik durumu uygun olmayanlara da bu tedavi uygulanmaz.

Mide Balonu Avantajları Nelerdir?

Mide balonu, kilo vermek için kullanılan en etkili cerrahi olmayan yöntemlerden biridir. Bu yöntemin, birçok avantajı ve yararı vardır. Bunlardan öne çıkanlar şu şekildedir:

  • Tedaviden sonra verilen talimatlara göre hareket edildiğinde, hızlı bir şekilde kilo verilir.
  • Cerrahi olmayan bir yöntemdir. Buna bağlı olarak ameliyatların komplikasyon risklerinin hiçbiri bu yöntemde yoktur.
  • Diğer obezite tedavileriyle kombine edilebilir. Böylece çok daha etkili şekilde kilo vermeyi sağlar.
  • Uygulama, hastaların zayıflama konusundaki motivasyonlarını artırır.
  • Geçici ve döndürülebilir bir yöntemdir. Belli bir süre sonra balonlar çıkarılır veya sindirim yolu ile atılır. Böylece vücutta kalıcı bir değişiklik yapılmamış olur.
  • Birçok obezite tedavisine göre daha düşük maliyettedir.
  • İstenen hedefe ulaşılamadığından yeniden uygulanabilir.
  • Uygulama süresi 20-45 dakikadır ve uygulamadan hemen sonra hastalar günlük yaşamlarına devam edebilir.

Mide Balonu Dezavantajları

Tedavinin birçok avantajı ve yararı olmasına karşın bazı dezavantajları da vardır. Bunlar ise şu şekildedir:

  • Tedavi, sınırlı süre için uygulanır. Tedavi sonrasında mide eski hacmine geri döner. Bu ise iştah kontrolünde zorlananların verdikleri kiloları geri almalarına neden olabilir.
  • Her hastanın metabolizması ve alışkanlıkları farklı olduğundan, tedavinin etkililiği kişiden kişiye göre değişir. Bazılarında sonuçlar, istenen seviyede olmaz.
  • Tek başına kilo vermeyi sağlamaz. Bu tedavide diyet ve egzersize büyük bir önem verilmesi gerekir.
  • Tedaviden sonra periyodik olarak kontrollerin ve takibin yapılması önemlidir.

Mide Balonu Riskleri

Mide balonu, geçici bir tedavi olup, midede en fazla 6 ay kalması tavsiye edilmektedir. Bu süre, kişiye göre değişse de, uzun süreli kullanım önerilmemektedir. Uzun süreli kullanımda, mideyi ve mide fonksiyonlarını olumsuz olarak etkileyebilmektedir.

Tedavinin ciddi bir riski veya yan etkisi yoktur. Görülen yan etkiler genellikle kısa süre sonra kendiliğinden düzelir. Bunlar; kusma, bulantı şeklindedir.

Ciddi riskler ve yan etkiler de vardır. Her ne kadar bunların görülme oranı çok düşük olsa da, dikkate alınması gerekir. Reflü, ülser, mide kanaması, tıkanma ve delinme ciddi risklerdir.

Risklerin takibi için tedaviden sonra hastaların düzenli olarak kontrollere gitmesi gerekir.

Mide balonu

Mide Balonu Uygulamasından Sonra Yapılması Gerekenler

Tedaviden sonraki ilk günler, hastalar için biraz sıkıntılı geçebilir. İlk üç gün, bulantı ve kramp gibi yan etkiler görülebilir. Beslenme önerileri ve verilen ilaç desteği ile bu yan etkiler kısa sürede atlatılır.

Hastaların yaklaşık %1-3’ünde ise kramplar ve bulantılar kalıcı olur. Böyle bir durumda balon geri çıkarılır ve tedavi sonlandırılır. Dolayısıyla hastaların kendilerini iyi takip etmesi ve doktorlarını düzenli olarak bilgilendirmesi çok önemlidir.

Tedaviden sonraki beslenme sürecinde doktor tarafından hazırlanan ve sıvı ağırlıklı olan diyetin uygulanması gerekir. Uygulanan diyet sayesinde mide ve sindirim sistemi, yeni durumuna kısa sürede alışır ve sindirim süreci normale döner.

Tedavinin istenen sonucu vermesi için hastaların beslenme alışkanlıklarını değiştirmesi çok önemlidir. Kızartma, hazır gıdalar, asitli içecekler gibi yüksek kalori içeren besinler tüketilmemeli ve düzenli olarak egzersizler yapılmalıdır.

Mide Balonu Çıktıktan Sonra Kilo Alınır Mı?

Mide balonu, geçici bir tedavidir. Tedavinin temel hedefi, kilo vermek olarak görünse de, hastalara beslenme alışkanlığı kazandırmaktır.

Bu süreçte hastalar daha az yemek yemeye ve sağlıklı beslenmeye alışmalıdır. Tedavinin bir parçasının da beslenme alışkanlıkları kazanmak olduğu unutulmamalıdır.

Beslenme alışkanlıklarını istendik yönde değiştiren hastalar, mide balonu çıkarıldıktan sonra kilo almazlar. Kilolarını korurlar ve elde ettikleri sonucun kalıcı olmasını sağlarlar.

Beslenme alışkanlıklarını değiştirmeyenler ise gerek tedavi sürecinde gerekse de sonrasında istedikleri sonucu elde edemezler. Özellikle tedaviden sonra eski yeme alışkanlıklarına dönenler, verdikleri kiloları hızlı şekilde tekrar alırlar.

Mide balonu tedavisi, diyet ve egzersizle desteklendiğinde ve psikolojik olarak hazır olunduğunda istenen sonuçları verir.

tüp mide
tüp mide

Foto Galeri

Op.Dr.ErdemCan Yardımcı, Genel Cerrahi

'
Whatsapp
💬Yardıma mı ihtiyacınız var?
Merhaba ,
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?