21 Eylül 2023
Tüp mide Ameliyatı, obezite ve obeziteden kaynaklı sağlık risklerinin ortadan kaldırılması için geliştirilmiş yöntemlerden biridir. Bu prosedür, kendi içerisinde belli aşamalardan ve adımlardan oluşur. Operasyonun başarısı için ilgili adımların her biri çok önemlidir.
Tüp Mide Ameliyatı Nedir?
Tüp mide ameliyatı; hastaların midesinin yaklaşık %80’lik kısmının alındığı cerrahi bir işlemdir. Bu işlem sayesinde hastalar daha az gıda ile tokluk hisseder ve böylece daha az gıda tüketirler. İlgili durum ise hastaların hızlı bir şekilde kilo vermelerini ve obeziteden kurtulmalarını sağlar.
Obezite; yağ kütlesinin kas kütlesine göre çok daha fazla olduğu durumlardır. Bu oranlar, yapılacak özel muayeneler ile belirlenir. Ancak beden kitle indeksi de, söz konusu oranın belirlenmesinde veya anlamının ortaya konmasında önemli bir ölçüttür.
Beden kitle indeksi 30 ve üzerinde olanlar, obez olarak kabul edilmektedir. Obeziteden kurtulmak için en temel yöntem, diyet ve egzersizdir. Ancak farklı nedenlere bağlı olarak bazı insanlar diyet ve egzersizle kilo verme konusunda yeteri kadar başarılı olmamakta ve vücutlarındaki yağ kütlesi hızla artmaktadır. Tüp mide ameliyatı, işte bu tip durumlarda devreye giren ve kilo vermeyi kolaylaştırıcı bir etki yapan işlemlerdir.
Tüp Mide Ameliyatı Aşamaları
Tüp mide Ameliyatı, kendi içerisinde bazı aşamalardan oluşur. Bu aşamalardan önce ise hastaların bu prosedür için uygun bir aday olup olmadıklarının belirlenmesi gerekir. Dolayısıyla ilk olarak preoperatif değerlendirme gerçekleştirilir ve hastalar her yönden ele alınarak prosedür için uygun aday olup olmadıklarına karar verilir.
Tüp mide ameliyatı için hastaların uygun olduğunun belirlenmesinin ardından ise şu adımlar izlenir:
· Anestezi
Ameliyat, genel anestezi altında yapılır. Hastalar, daha önce yapılan anestezi muayenesinde belirlenen ilaçlarla anestezi altına alınır.
· Kesilerin Açılması
Hastaların sağlık durumlarının uygun olması durumunda ameliyatta kapalı (laparoskopik cerrahi) yöntem tercih edilir. Bu kapsamda karın bölgesinde 4-5 adet, ortalama büyüklüğü 1 cm olan kesiler açılır.
Açılan kesilerin birinden ilgili bölgeye kamera gönderilir ve böylece karın boşluğundan görüntü alınmaya başlanır. Alınan görüntüler, ameliyathanedeki ekrana yansıtılır. Diğer kesilerden ise tıbbi aletler ilgili bölgeye gönderilir.
· Midenin Bir Kısmının Alınması
Prosedürde hedef, midenin %80’inin alınmasıdır. Ancak daha sonraki süreçte darlık ve tıkanıklık olmaması için bu işlemden önce mide, özel bir tüple kalibre edilir. Kalibrasyon tüpü, midenin sağ bölümüne yaslanır ve kalacak bölüm bu şekilde belirlenir.
Tüp ile belirlenen noktalardan midenin sol kısmı kesilir ve vücut dışına çıkarılır. Bu işlem, stapler ismindeki bir cihazla yapılır.
· Mide Kesesi Oluşturma
Tüp ile belirlenen yerde yeni bir mide (veya mide kesesi) oluşturulur. Stapler, tıbbi zımba ile midenin kesilen bölümünü birleştirir ve böylece tüp şeklinde yeni bir mide oluşur.
Mide kesesi oluşturma, bu prosedürün en önemli ve en kritik adımlarından biridir. Oluşturulan yeni mide kesesi, eski midenin giriş ve çıkışlarına sahiptir. Bu bölümlere herhangi bir işlem yapılmaz.
· Kontrol
Tüp mide Ameliyatındeki en önemli risklerden biri stapler hattında kaçak oluşmasıdır. Bundan dolayı ameliyat sonlanmadan önce gerekli kontroller verilir. Gerek özel bir sıvı ile gerekse de basınç ile kaçak kontrolü yapılır.
Yapılan kontrollerde kaçak tespit edilmesi durumunda o noktadaki gerekli düzeltme işlemleri yapılır. Kontrollerde kaçak tespit edilmemesi durumunda ise midede birleştirilen dokulara, doku yapıştırıcı özel bir solüsyon uygulanarak işlem sonlandırılır. Doku yapıştırıcı sayesinde kaçak riski çok daha düşük seviyelere gelir.
Tüp mide Ameliyatı aşamaları ve adımları, genel hatları ile bu şekildedir. Söz konusu aşamalar, esasen çok daha detaylı ve hassas süreçlerdir. Bu süreçlerin başarı ile tamamlanması için mutlaka alanında uzman bir cerrahın ve tıbbi yeterliliği yüksek bir kliniğin tercih edilmesi gerekir.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme ve Kilo Verme
Tüp mide ameliyatı sonrası da son derece önemlidir. Bu süreçte hastaların berrak sıvı ile başlayan bir diyet programına başlaması gerekir. Sonrasında ise sırasıyla sıvı, püre, tanecikli yumuşak gıda diyeti yapılmalı ve son olarak normal beslenmeye geçilmelidir.
Ameliyattan sonra hastaların ilk ay ortalama 8-10 kg, sonraki aylarda ise ortalama 4-6 kg vermesi beklenir. Bunun için hazırlanan diyet ve egzersiz programına uyulması son derece önemlidir.