21 Eylül 2023
Mide balonu sonrası beslenme, prosedürün başarısı ile yakından ilgilidir. Zira bu süreçte doğru beslenenler, hem alışma sürecini çok daha hızlı ve kolay bir şekilde atlatır hem de daha fazla kilo verir.
Mide Balonu Sonrası Beslenme
Mide balonu sonrası kusma, mide krampı ve bulantı gibi şikayetler görülür. Bu şikayetler, hastaların %90’ında görülürken, sadece 1 hafta gibi kısa bir sürede ilgili şikayetler büyük oranda geçer. Ancak bu sürecin rahat atlatılması için hastaların beslenmelerine dikkat etmesi gerekir.
Balonun yerleştirilmesinden hemen sonra hastaların diyete başlaması gerekir. Bunlar; sıvı diyeti, püre diyeti ve katı tanecikli yumuşak gıda diyetidir.
Sıvı Diyeti
Operasyondan hemen sonraki ilk 2-3 gün boyunca hastaların yapması gereken diyettir. Bu süreçte hastalar ilk olarak küçük yudumlar halinde su içer ve su ihtiyacını karşılar. Ayrıca midelerinin yeni duruma alışmasını bekler. İlk 2-3 günde uygulanacak diyette tüketilebilecek sıvılar şunlardır:
- Açık çay
- Laktozsuz süt
- Bitki çayları
- Et ve tavuk suyu
Bu süreçte dehidrasyonun önlenmesi son derece önemlidir. Dolayısıyla hastaların günlük en az 1,5 litre sıvı alması gerekir. Bu sıvıları çok küçük yudumlar şeklinde alması ve olabildiğince yavaş olması önemli detaylardır.
Püre Diyeti
İlk 2-3 günün ardından hastalar sıvılara ek olarak püre halindeki gıdaları tüketmeye başlayabilir. Bu süreçte mide yeni duruma biraz daha alışmıştır. Püre diyetinde tüketilebilecek gıdalar şunlardır:
- Meyve püreleri
- Sebze püreleri
- Et püresi
- Balık püresi
- Zeytin püresi
Sindirimi zor olmayan her besin püre haline getirilip tüketilebilir. Ancak besinlerin yumuşak olması ve doktordan onay alınması gerektiği unutulmamalıdır.
Bu süreçte de yavaş yemeye ve içmeye devam etmek gerekir. Ayrıca öğünler arasında en az 1 saat olması, öğünlerin de olabildiğince küçük tutulması bilinmesi gereken diğer detaylardandır.
Katı Tanecikli Diyet
İlk 5-7 günün ardından normal beslenmeye geçişteki önemli bir adım olan katı tanecikli diyete geçiş yapılabilir. Bu geçişin kademeli olması, ilk başta içerisinde çok az katı tanecik bulunan yumuşak gıdaların tüketilmesi gerekir. Sonrasında ise katı tanecik miktarı artırılmalıdır.
Hastalar, ortalama 5-10 gün içerisinde normal beslenmeye geçer. Bu süreç, her hasta için farklıdır ve hastanın durumu dikkate alınarak hazırlanan bir diyete göre planlanmalıdır.
Mide Balonu Sonrası Kaçınılması Gereken Gıdalar
Mide balonundan sonra hastaların kesin olarak kaçınması gereken bazı gıdalar vardır. Esasında bu gıdalar, diyet yapan herkesin kaçınması gereken yüksek kalorili ve sağlıksız besinlerdir. Dolayısıyla sadece mide balonundan kaynaklı olarak yasaklanan bir gıda yoktur. Bu süreçte kaçınılması gereken gıdalar şu şekildedir:
- Şekerli ve asitli içecekler
- Kızartmalar
- İşlenmiş etler
- Beyaz ekmek
- Kafeinli kahve
- Abur cuburlar
- Çikolatalar
- Tatlı ve şekerli gıdalar
Bu gıdalar ve diğer yüksek kalorili gıdalar, bu süreci olumsuz etkiler. Zira balon sayesinde hastalar normale göre daha az gıda ile tokluk hissine ulaşır. Ancak kilo verebilmek için alınan kalorinin de anlamlı şekilde düşmesi gerekir. Bu tip yüksek kaloriler tüketildiğinde, kalori alımı anlamlı şekilde düşmeyecek ve kilo verme süreci olumsuz etkilenecektir.
Tedaviden önceki ve sonraki dönemde alkol ve sigaradan uzak durulması gerekir. Alkol, mide içerisinde farklı olumsuz etkiler yapabileceğinden, sigara ise kan dolaşımını olumsuz etkileyeceğinden tedavi sürecine zarar verebilir.
Beslenme ile İlgili Dikkat Edilmesi Gerekenler
Mide balonu sonrası beslenme, son derece önemlidir. Bu süreçte hastaların dikkat etmesi gereken diğer hususlara ilişkin detaylar ise şöyledir:
- Mutlaka uzman bir diyetisyenden yardım alınmalı ve bu süreçte uygulanacak diyetler, gerçekçi bir bakış açısı ile belirlenmelidir.
- Mide hacmi azalacağı için küçük porsiyonların tercih edilmesi bir alışkanlık haline getirilmelidir.
- Yemeklerin iyice çiğnenmesi, sindirimin kolaylaşmasını sağlar.
- Sıvı alımı ile yemekler arasında 30-60 dakika olması, tokluk hissinin daha uzun sürmesine katkı verebilir.
- Gıda alımı sınırlı olacağından protein ihtiyacının karşılanmasına odaklanılmalıdır. Kırmızı et, balık ve tavuk gibi besinlere diyette ağırlık verilmelidir.
- Vitamin ve mineral eksikliği, nadiren görülen bir sorundur. Ancak bunun takibinin yaptırılması ve doktor onayı ile vitamin ve mineral takviyesi alınması yararlı olacaktır.
Doğru şekilde planlanan ve uygulanan beslenme süreci, mide balonu tedavisinin başarılı şekilde sonuçlanmasını sağlamaktadır.