Mide Balonu Avantajları ve Dezavantajları

Mide Balonu Avantajları ve Dezavantajları

Mide Balonu Avantajları ve Dezavantajları

Mide balonu avantajları ve dezavantajları, bu prosedürü yaptırıp yaptırmama konusunda karar veremeyenler tarafından merak edilir. Her zayıflama yönteminde olduğu gibi burada da bazı avantajlar ve dezavantajlar vardır.

Mide Balonu Avantajları

Mide balonu, obezite  kapsamındaki tedavilerden biri olmasına karşın, diğer seçeneklere göre son derece farklı özelliklere sahiptir. Bu özelliklerin bir kısmı, mide balonunun en önemli avantajlarını oluşturmaktadır. Bunların başında ise hiç şüphesiz cerrahi olmayan yöntemlerle uygulanması vardır.

Mide balonu, mideye bir balonun yerleştirilmesi ve daha sonra ise bu balonun hava veya insan sağlığı açısından zararsız bir sıvı ile şişirilmesidir. Bu sayede hastaların kilo verme süreci desteklenir. Cerrahi olmayan yöntemlerin kullanılması, cerrahi işlemlerden kaynaklı komplikasyonların ve risklerin bu işlemde görülmemesini sağlar. Diğer mide balonu avantajları ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Minimal invaziv cerrahi bir yöntemdir. Buna bağlı olarak iyileşme süresi son derece kısadır.
  • Hastalar prosedürden sonra diyet ve egzersize uyması halinde, 20 kg ve üzeri kilo verebilir.
  • Uygulama süresi son derece kısadır ve ortalama 30 dakikadır. Üstelik bu sürenin önemli bir kısmı hazırlık ile geçer.
  • Tedaviden sadece birkaç sonra hastalar taburcu edilir.
  • Gerekli görülmesi durumunda tekrar edilebilir.
  • Mide ve diğer sindirim sistemi organlarına herhangi bir kalıcı müdahalede bulunulmaz. Balon çıkarıldıktan sonra mide eski haline gelir.
  • Obezite yöntemlerine kıyasla çok daha ekonomik bir seçenektir. Şartların sağlanması durumunda (beden kitle indeksi 40 ve üzeri) devlet hastanesinde dahi uygulanabilir.
  • Obezitenin tedavi edilmesine katkı verdiği gibi obezite ile ilişkili hastaların risklerini ortadan kaldırmada da başarılıdır.

Mide Balonu  Dezavantajları

Mide balonu, cerrahi olmayan bir yöntem olması, düşük maliyeti gibi önemli avantajlara sahiptir. Ancak bunların yanında bazı dezavantajları olduğunun da bilinmesi gerekir. Mide balonu dezavantajları şunlardır:

  • Balonun yerleştirilmesinden hemen sonra bulantı, kusma ve mide krampları görülebilir. Bunlar, zaman içerisinde azalarak yok olur. Ancak ilk zamanlarda, bazı hastaları ciddi anlamda zorlayabilir.
  • Kilo verme noktasında tek başına yeterli bir seçenek değildir. Prosedürden sonra diyet ve egzersize çok fazla önem verilmesi gerekir. Diyet ve egzersize önem verilmediğinde, istenen sonuçları vermeyecektir.
  • Kilo verdirmedeki başarısı, ameliyatlı obezite tedavilerine göre daha düşüktür. Bu düşüklüğün nedeni, operasyondan sonra hastaların diyet ve egzersize yeteri kadar önem vermemesidir.
  • Geçici bir prosedürdür ve uygulanan tedaviye göre balon 4-12 ay sonra çıkarılır. Bu süreçte hastalar beslenme alışkanlıkları kazanamamışsa, kaybettikleri kiloları hızlı bir şekilde alabilirler.
  • Her ne kadar çok düşük bir olasılık da olsa, balonun patlama ihtimali vardır. Böyle bir durumda hastaya acil müdahalede bulunulması gerekebilir.

Mide balonu dezavantajları genel olarak bu şekildedir. Buradaki maddelerin önemli bir kısmı, hastalardan kaynaklanmaktadır. Bu tedavide temel hedef beslenme değişikliğinin kolaylaştırılmasıdır. Balon ile birlikte diyet ve egzersize önem verilmesi durumunda istenen sonuca ulaşılacaktır. Ancak diyet ve egzersiz olmadan, sadece balonla kilo kaybı sınırlı olacaktır.

Neden Mide Balonu  Tercih Edilmeli?

Mide balonu tedavisi, çok önemli avantajlara ve kolaylıklara sahiptir. Bunlar nedeniyle gerek ülkemizde gerekse de dünya genelinde yoğun olarak tercih edilmektedir. Bu prosedürün neden tercih edilmesi gerektiğine dair detaylar şu şekildedir:

  • Cerrahi Olmayan Yöntem

Mide balonu, endoskopik yöntemler kullanılarak mideye yerleştirilen seçeneklere sahip olduğu gibi yutulabilir seçeneklere de sahiptir. Hastalar, bol su ile balonları yutar ve daha sonra bunlar şişirilir. Cerrahi herhangi bir işlem uygulanmaz.

  • Hızlı ve Kolay

Uygulanması son derece kolay ve neredeyse risksizdir. Hazırlık aşaması da dahil olmak üzere toplamda 30-45 dakika kadar sürer. Hastalar, genel kontrollerin ardından taburcu edilir.

  • Diyet ve Egzersize Destek

Mide balonu, diyetlerin daha kolay yapılmasını desteklerken, egzersiz içinse önemli bir motivasyon kaynağı olur. Kilo verme konusunda kararlı hastaların işini kolaylaştırır.

  • Kalıcı Olmayan Değişiklik

Bu prosedürde mideye veya diğer sindirim sistemi organlarına kalıcı bir değişiklik yapılmaz. Balon çıkarıldıktan sonra mide ve sindirim sistemi eski haline döner. Dolayısıyla kalıcı bir risk veya yan etki söz konusu değildir.

Mide balonu avantajları ve dezavantajları ile obezitenin tedavisi için tercih edilecek en özel seçeneklerden biridir. Deneyimli bir doktor ile bu prosedür çok daha güvenli ve çok daha başarılı olacaktır.

"Hayatınızın her anında, sağlığınıza verdiğiniz değer sizi daha güçlü kılar."
5/5 - (1 vote)
'
Whatsapp
💬Yardıma mı ihtiyacınız var?
Merhaba ,
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?