Obezite Nedir?

Obezite Nedir?

Obezite Nedir?

Obezite Nedir?

Obezite, vücuttaki yağ oranının kas oranına kıyasla çok daha fazla olması durumudur. Bu durum, aşırı kilolu olma ve aşırı kilodan kaynaklı farklı sağlık problemleri yaşama olarak da ifade edilir.

Obeziteyi sadece aşırı kilolu olmak şeklinde tanımlamak eksik olacaktır. Hastalığın dışa yansıyan şekli her ne kadar aşırı kilolu olma durumu olsa da, buna ek olarak gelişen farklı sağlık risklerinin de göz ardı edilmemesi çok önemlidir.

Obezite Belirtileri Nelerdir?

Obezite belirtileri, herkeste farklı şekilde olabilir. Bu belirtilere geçmeden önce vücut kitle indeksi ile obezite arasındaki ilişkinin açıklanması gerekir. Uluslararası tanımlamalara göre vücut kitle indeksi (VKİ) 30 ve üzerinde olanlar obez olarak kabul edilir.

VKİ yükseldikçe, kişinin obezite seviyesi de artmaktadır. Örneğin; 35 ile 39,9 arasında bir VKİ’ye sahip olanlar morbid obez, 40 ve üzerinde bir VKİ’ye sahip olanlar ise süper morbid obez olarak kabul edilir.

Bu hastalığın en önemli belirtisi ve işareti aşırı kilodur. Aşırı kilonun dışında obezite nedeniyle ortaya çıkacak diğer belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Göbek çevresinde yağlanma oluşur ve buna bağlı olarak bel çevresi artar.
  • Aşırı kilonun en önemli zararlarından biri solunumu zorlaştırmasıdır. Uyku apnesi, horlama gibi problemlerin temel kaynaklarından biridir.
  • Aşırı kilodan dolayı vücudun belli bölgelerinde cilt katlanmaları meydana gelir. Bu katlanmalar nedeniyle farklı cilt rahatsızlıkları ortaya çıkar.
  • Aşırı kilonun eklemler üzerinde oluşturduğu sürekli baskı, kendisini ağrı olarak gösterir. Dizlerdeki ve kalçadaki eklemler, bu durumdan çok fazla etkilenir.
  • Kalp ve damar rahatsızlıkları riski artar.
  • Obezite nedeniyle kişilerin kendilerine olan bakışları olumsuz etkilenir ve özgüvende azalma meydana gelir. Ayrıca yine bu durumdan kaynaklı psikolojik sorunlar da ortaya çıkabilir.
  • Yüksek tansiyon ve tip 2 diyabet gibi kronik rahatsızlıklar gelişebilir.
Obezite Nedir?
Obezite Nedir?

Obezite Nedenleri Nelerdir?

Obezite, farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan bir durumdur. Bu hastalığın birçok önemli nedeni vardır. Yaygın olarak görülen obezite nedenleri şunlardır:

  • Düzensiz ve yanlış beslenme alışkanlıkları, bu hastalığın en önemli nedenidir. Sağlıksız ve yüksek kalorili yiyeceklerin tüketilmesi, düzensiz beslenme nedeniyle alınan kilolar, bir süre sonra obeziteye neden olur.
  • Hareketsiz bir yaşam tarzının benimsenmesi, fiziksel aktivite eksikliği, kilo alma riskinin artmasına yol açar.
  • Aile üyelerinde obezite öyküsü sayısının fazla olması, genetik olarak bu hastalığa yatkın olunması anlamına gelir.
  • Metabolizmanın yavaş olması ve diğer metabolik sorunlar, çok önemli bir risk faktörüdür.
  • Duygusal faktörler ve stres, yeme bozukluklarını tetikleyebilir. Yeme bozukluklarının sonucunda ise bu rahatsızlık ortaya çıkacaktır.
  • Hormon seviyesindeki değişimler, hem beslenme alışkanlıklarını olumsuz etkiler hem de kilo alma eğiliminin artırır.
  • Farklı hastalıkların tedavisi için kullanılan bazı ilaçlar, kilo alımına ve bunun sonucunda ise obeziteye neden olabilir.

Obezite Tedavisi Nasıl Yapılır?

Obezite tedavisi için geliştirilmiş farklı yöntemler vardır. Bu yöntemlerin temel noktası, kilo vermektir. Kilo vermek için uygulanacak ilk yöntem diyet ve egzersizdir.

Yapılacak diyet ile kalori alımını sınırlanır. Yapılacak egzersizler ile de kalori yakılır. Böylece kilo verme gerçekleşir. Bunun kalıcı ve sürekli olması için yaşam tarzının ve beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

Diyet ve egzersiz her ne kadar ilk tedavi seçeneği olsa da, her zaman işe yaramayabilir. İşte böyle durumlarda, hastanın VKİ’si ve genel durumu dikkate alınarak obezite cerrahisi yöntemleri kullanılabilir. Obezite cerrahisi ile hastaların kilo vermeleri çok daha kolay hale getirilir.

Obezite cerrahisinde kullanılan farklı yöntemler vardır. Bunlar; tüp mide ameliyatı, gastric bypass ve mide balonu şeklindedir.

Tüp mide ameliyatı, midenin yaklaşık %80’lik bölümünün çıkarılması şeklinde bir operasyondur. Bu sayede hastaların daha az yemesi ve kalori alması hedeflenir.

Gastric bypass, oldukça kapsamlı bir prosedür olup, burada hem midenin küçültülmesi hem de ince bağırsakların bir bölümünün bypass edilmesi vardır. Böylece hastalar daha az yer ve yedikleri daha az emilir. Bu durum ise daha etkili kilo verme anlamına gelir.

Mide balonu ise mideye yerleştirilen balon ve bu sayede hastaların az yemelerini sağlayan bir prosedür şeklindedir.

Obezite cerrahisi, günümüzde yoğun olarak tercih edilmektedir. Bu prosedürler ve ameliyatlardan sonraki diyetlerle kalıcı olarak obeziteden kurtulmak mümkündür.

"Hayatınızın her anında, sağlığınıza verdiğiniz değer sizi daha güçlü kılar."
5/5 - (1 vote)
'
Whatsapp
💬Yardıma mı ihtiyacınız var?
Merhaba ,
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?