Mide Balonu Ameliyatı Öncesi Değerlendirme

Mide Balonu Ameliyatı Öncesi Değerlendirme

Mide Balonu Ameliyatı Öncesi Değerlendirme

Mide balonu Ameliyatı, başta obezite olmak üzere fazla kilo kaynaklı problemlerin giderilmesi için geliştirilmiş bir prosedürdür. Hastaların daha rahat kilo vermesini sağlayan bu prosedürden önce detaylı bir değerlendirme yapılması ve operasyona dair kararın bu şekilde alınması gerekir.

Her ne kadar mide balonu geçici bir tedavi olsa da, kararının dikkatli bir şekilde verilmesi gerekir. Herkes için uygun bir işlem olmayacağı, uygulama sonrasındaki sürece psikolojik olarak hazır olunması gerektiği unutulmamalıdır.

Kimler Mide Balonu İçin Uygun Adaydır?

Mide balonu, bir obezite tedavidir ve cerrahi olmayan yöntemlerle uygulanır. Bazı uygulama yöntemlerinde hastalara sedasyon verilmesi söz konusu olsa da, klasik cerrahi işlemlerden çok daha farklıdır.

Bu prosedürün hedefi, midenin bir kısmının balon ile doldurulması ve böylece hastaların daha az gıda ile tokluk hissine ulaşmasıdır. Söz konusu durum ise hastaların rahat bir şekilde kilo vermesini sağlayacaktır. Bu prosedür için adaylarda aranan şartlar şu şekildedir:

  • Beden kitle indeksinin 30 ve üzeri olması (Bazı şartlara bağlı olarak beden kitle indeksi 27 ve üzerinde olanlar da bu prosedürü olabilir)
  • Daha önce obezite Ameliyatı geçirmemiş olmak
  • Midesinde ülser ve gastrit gibi ciddi problemler bulunmama

Buradaki temel şartları sağlayanlar, ilgili prosedür için uygun aday olarak kabul edilir. Ancak son karar, yapılacak tıbbı testler ve tetkikler sonucunda uzman hekim tarafından verilecektir.

Mide Balonu Nasıl Takılır?

Mide balonu, endoskopik yöntemle veya yutma şeklinde mideye yerleştirilir. Daha sonra ise insan sağlığına zararlı olmayan bir sıvı (salin vb.) kullanılarak balon şişirilir. Balonun hacmi 400-600 cc olur. Balon hacminin ne kadar olacağı, hastaya bağlı olarak farklılık gösterir.

Endoskopik yöntemde hastalara sedasyon verilir ve böylece rahatlamaları sağlanır. Sonrasında özel bir alet ile balon mideye yerleştirilir ve sonrasında şişirilir. Endoskopik yöntemde şişirme için genellikle mavi renkli sıvılar kullanılır. Böylece patlama durumu olduğunda idrardan veya sindirim sisteminden bu durum anlaşılır. Tedavi süresi sonunda balon yine endoskopik yöntemle çıkarılır.

Yutulabilir balonlar ise bol ise yutularak takılır. Hastaların balonları kendilerinin yutması gerekir. Sonrasında ise yine balonlar şişirilir ve işlem tamamlanır. Tedavi süresinin sonunda balonda bulunan valf erir ve böylece içerisindeki su boşalır. Sonrasında ise balon sindirim sistemi üzerinde atılır.

Mide Balonu Seçimi

Mide balonları, endoskopik yöntemle yerleştirilen ve yutulabilir olmak üzere iki ana sınıfa ayrılır. Bunun haricinde ise ayarlanabilir ve ayarlanamayanlar olmak üzere de yine farklı sınıflara ayırmak mümkündür.

Ayarlanamayan balonlara, yerleştirildikten sonra bir müdahalede bulunulamaz ve balonlar o şekilde kalır. Bu balonların midede kalma süreleri genellikle 6 aydır. Bunlarda kendi içerisinde hava ve sıvı ile şişirilenler şeklinde ayrılır.

Hava ile şişirilenlerin dışı silikonla kaplı çift katlı polimer yapıda olup, hacmi ise ortalama 600 cc seviyesindedir. Şişirildikten sonra ağırlığı ortalama 30 gr olmakta ve bu sayede operasyondan sonraki bulantı ve kusma gibi yan etkiler daha az görülmektedir.

Sıvı işe şişirilenler ise şeffaf silikondan üretilmekte olup, bunlar da mavi sıvı ile doldurulmaktadır. Sıvı ile doldurulduktan sonra hacimleri ortalama 500 cc olmaktadır. Dünyada en fazla kullanılan mide balonu çeşidi, sıvı ile şişirilen ve ayarlanamayanlardır.

Ayarlanabilir balonlar, mideye yerleştirildikten sonra hastanın durumuna göre hacmi değiştirilebilen balonlardır.

Mide Balonu Sonrası Beslenme ve Yaşam Tarzı

Mide balonu sonrası beslenme, bu tedaviye ilişkin en önemli noktalardan biridir. Tedavinin temel amacı kilo verilmesi olsa da, nihai amaç sağlıklı beslenme ve yaşam tarzı alışkanlıklarının edinilmesidir.

Tedavi sonrasında hastalar beslenme alışkanlıklarını değiştirmeye odaklanmalıdır. Daha az yeme, daha düşük kalorili gıdaları tercih etme alışkanlık haline gelmelidir. Bu sayede verilen kilolar kalıcı olacaktır. Hastaların bu değişiklikleri yapacak psikolojiye sahip olması çok önemlidir. Aksi durumda tedavi başarısız olacaktır.

Mide Balonu Riskleri

Tedaviden hemen sonra bulantı, kusma ve mide krampları görülebilir. Bunlar, hastaların önemli kısmında görülür ve ilk günlerde nispeten zorlayıcı olabilir. Az da bazı hastalar bu yan etkiler nedeniyle mide balonunun hemen çıkarılmasını isteyebilir.

Prosedüre karar vermeden önce yan etkilerin göz önünde bulundurulması ve birkaç gün bunlara katlanılacak olunacağının bilinmesi gerekir. Bu duruma hazırlıklı olmak, mide balonu başarısı için son derece önemlidir.

"Hayatınızın her anında, sağlığınıza verdiğiniz değer sizi daha güçlü kılar."
5/5 - (1 vote)
'
Whatsapp
💬Yardıma mı ihtiyacınız var?
Merhaba ,
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?