Mide Balonu Cerrahisi Ameliyat Süreci

Mide Balonu Cerrahisi Ameliyat Süreci

Mide Balonu Cerrahisi Ameliyat Süreci

Mide balonu cerrahisi, obezite tedavisinde kullanılan yaygın yöntemlerden biridir. Gerekli şartları sağlayan hastalar için kilo vermeyi kolaylaştıran bu prosedür, obezite kaynaklı sağlık risklerini ortadan kaldırmaktadır.

Mide Balonu Cerrahisi Nedir?

Mide balonu, obezite tedavisinde yaygın olarak kullanılan prosedürlerden biridir. Her ne kadar mide balonu cerrahisi olarak isimlendirilse de, bu prosedürde cerrahi bir işlem yapılmamaktadır. Vücuda, küçük bir kesi dahi açılmamaktadır.

Diğer obezite cerrahisi yöntemleri, genellikle beden kitle indeksi 35 veya 40 üzerinde olanlara uygulanır. Beden kitle indeksi 30-35 aralığında olup, diyet ve egzersizle kilo veremeyenler için ideal yöntemlerden biri olarak kabul edilir. Hatta doktor onayı ile beden kitle indeksi 27 ve üzerinde olanlara da uygulanabilir.

Burada hastanın midesine ortalama 500 cc hacme sahip olan bir balon yerleştirilir. Söz konusu balon sayesinde hastalar daha az gıda ile tokluk hissine ulaşır ve kilo verme süreci kolaylaşır.

Mide Balonu Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Mide balonu ameliyatı, iki farklı yöntemle uygulanabilmektedir. Bunlar; endoskopik yöntem ve yutma şeklindedir. Hasta için karar verilen balonun türüne bağlı olarak söz konusu seçeneklerden uygun olan tercih edilir.

Endoskopik Mide Balonu

Endoskopik mide balonu, adından da anlaşılacağı üzere endoskopik yöntemlerin kullanılması ile mideye yerleştirilen balonlardır. Söz konusu balonların yerleştirilmesi sürecinde şu aşamalar izlenir:

  • İlk olarak hastalara sedasyon verilir ve sakinleşmeleri sağlanır. Sedasyon, hastaların hafif bir uyku durumuna geçmesini sağlar.
  • Sedasyon sonrasında balon, endoskopik yöntemle ağızdan mideye yerleştirilir.
  • Yerleştirilen balon mavi salin sıvısı ile şişirilir.
  • Balon, belirlenen hacme ulaştığında işlem sonlandırılır.

Buradaki işlemler ortalama 30-60 dakika sürer. Bu süreçte hastalar en ufak bir ağrı veya rahatsızlık hissetmezler. Sedasyon sayesinde bütün işlem rahat ve konforlu bir şekilde tamamlanır. Balon, midede ortalama 6 ay kalır. Ancak 4 ay veya 12 aya kadar kalabilen seçenekler de vardır.

Endoskopik yöntemde mavi sıvı kullanılmasının nedeni, olası patlamaların ve sızıntıların önceden tespit edilmesidir. Balonda sızıntı meydana geldiğinde, insan sağlığı için en ufak bir riski olmayan mavi salin sıvısı mideye ve oradan da bağırsaklara ulaşır. Buradan emilen mavi sıvı idrar ve dışkı ile atılır. Böylece hastalar mavi sıvıyı fark ederek, balonun çıkarılması sürecini başlatırlar.

Böyle bir durumda balonun mideyi veya sindirim sistemini tıkamaması için hemen çıkarılması gerekir. Her ne kadar balonun patlama olasılığı çok düşük olsa da, tıkanıklık riski için hastaların dikkatli olması gerekir.

Balonun çıkarılması, yine endoskopik yöntemlerle yapılır. Sedasyon verilen hastanın midesinden balon kolay ve sorunsuz şekilde çıkarılır.

Yutulabilir Mide Balonu

Yutulabilir mide balonu, hastaların balonu yutması şeklinde uygulanmaktadır. Bu süreçte hastalara sedasyon veya anestezi verilmemekte olup, hastalar tamamen uyanıktır. Yutulabilir balonlar, boyutları ve özellikleri ile yutulması kolay bir yapıya sahiptir. Yutmakta zorlanan hastalara yardım edilerek, bu sürecin kolay bir şekilde tamamlanması sağlanmaktadır.

Yutulabilir balonlarda renkli sıvılara ihtiyaç duyulmaz. Zira bu balonların sindirim sisteminin tıkama gibi riskleri yoktur. Bu yüzden balon yerleştirildikten sonra şeffaf bir sıvı ile doldurulur ve işlem tamamlanır. Bu işlemin süresi ise ortalama 30 dakika kadardır.

Yutulabilir mide balonları, eriyen bir valfe sahiptir. Bu valfler, balonun midede kalma süresi tamamlandığında erir ve içerisindeki sıvı boşalır. Sıvı, sindirim ve boşaltım sistemi üzerinden atılır. Balon ise sindirim sistemi üzerinden, doğal yollarla çıkarılır.

Mide Balonu Yan Etkileri ve Riskleri

Mide balonu, cerrahi bir yöntem olmadığından dolayı cerrahi yöntemlerin risklerine ve yan etkilerine sahip değildir. Bu bakımdan diğer obezite cerrahisi yöntemlerine göre riskleri ve yan etkileri çok daha azdır. Bu prosedürde görülen yan etkiler ve riskler şu şekildedir:

  • Bulantı
  • Kusma
  • Mide krampları
  • Kötü kokulu geğirme
  • Reflü
  • Halsizlik
  • Mide ekşimesi
  • Azalan bağırsak hareketleri
  • Şişkinlik
  • Mide ve sindirim sistemi tıkanıklıkları

Tıkanıklık haricindeki yan etkilerin görülme olasılıkları yüksektir. Bunlar, özellikle balonun yerleştirilmesinden hemen sonra ortaya çıkar ve herhangi bir tedavi gerektirmeden 5-7 gün içerisinde kendiliğinden geçer.

Tıkanıklık ise ciddi bir risktir. Bu risk, balonun patlamasına bağlı olarak oluşur. Balon patladığında mavi sıvı sayesinde fark edilir ve tıkanıklığa neden olmadan çıkarılır. Ancak yine böyle bir riskin olduğu unutulmamalıdır.

"Hayatınızın her anında, sağlığınıza verdiğiniz değer sizi daha güçlü kılar."
5/5 - (1 vote)
'
Whatsapp
💬Yardıma mı ihtiyacınız var?
Merhaba ,
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?