Mide Balonu Ameliyatının Amacı ve İşleyişi

Mide Balonu Ameliyatının Amacı ve İşleyişi

Mide Balonu Ameliyatının Amacı ve İşleyişi

Mide balonu Ameliyatı, obezite için geliştirilen tedavilerden biridir. Genellikle obezite Ameliyatı yöntemleri sıralanırken, son olarak bu yöntemden bahsedilir. Ancak mide balonu cerrahi bir işlem değildir. Bundan dolayı hem uygulanması daha kolaydır hem de riskleri çok daha azdır.

Mide Balonu Ameliyatının Amacı

Obezite, çağımızın en önemli hastalıklarından biridir. Hastaların vücutlarındaki yağın, normal kaslara göre çok daha fazla olma durumudur. Böyle durumlarda hastaların tek sorunu fazla kilolar ve yağlar değildir. Aynı zamanda fazla yağlanmaya bağlı olarak ortaya çıkan tip 2 diyabet, hipertansiyon, koroner kalp rahatsızlıkları gibi hastalık riskleri de çok ciddi sorunlardır.

Obeziteden kurtulmanın yolu kilo vermektir. Ancak obezler için kilo vermek sanıldığı kadar kolay değildir. Zira insülin direnci, hareket kabiliyetinin azalması, hareketsiz bir yaşam, zamanın önemli kısmını evde geçirme ve bundan dolayı atıştırmalıklara yakın olma gibi nedenler, kilo vermeyi zorlaştırır. İşte tam bu noktada obezite tedavileri devreye girer.

Mide balonunun hedefi, hastaların kilo vermelerini sağlamaktır. Ancak temel hedef, kiloların kalıcı olarak verilmesidir. Bu ise hastaların yaşam tarzı ve beslenme değişiklikleri ile sağlanır. Söz konusu tedavi, beslenme tarzının değişmesini kolaylaştırıcı etkiye sahiptir.

Mideye yerleştirilen ve hacmi ortalama 500 cc olan balon, hastaların daha az yemesine neden olur. Bu süreçte hastalar yeni bir beslenme düzeni benimsemelidir. Zira mide balonu süreli bir tedavidir ve bir süre sonra balon çıkarılır. Çıkarılacak döneme kadar hastaların beslenme değişikliğini kalıcı hale getirmesi çok önemlidir. Böylece verilen kilolar geri alınmaz ve obeziteden kalıcı olarak kurtulmak mümkün olur.

Mide Balonu Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Mide balonu, kendi içerisinde farklı türleri ve çeşitleri olan bir tedavidir. Tedavilerin farklılığı, balonların mideye yerleştirilme şekliyle ilgilidir.

Bu tedavideki ilk seçenek, endoskopik balonlardır. Endoskopik balonların yerleştirilmesi için hastalara öncelikle sedasyon uygulanır. Sedasyon, hastaların sakinleşmesini sağlar. Sonrasında ise endoskopik yöntemler kullanılarak balonlar mideye yerleştirilir. Mideye yerleştirilen balonlar özel bir sıvı ile doldurulur ve böylece işlem tamamlanır.

Diğer seçenek ise elipse balon olarak bilinen yutulabilir mide balonu tedavisidir. Söz konusu tedavide hastalara sedasyon verilmez veya anestezi uygulanmaz. Hastalardan balonu bol su ile yutmaları istenir. Yutmada zorlanan hastalara özel bir aletle yardım edilir. Balon yutulduktan sonra midedeki doğru noktaya yerleştirilir. Sonrasında ise şişirilerek işlem tamamlanır.

Balonların şişirilmesi için özel bir sıvı kullanılır. Özellikle endoskopik balonlarda patlama riskinin takip edilmesi için mavi renkli salin kullanılır. Balon patladığında veya sızdırmaya başladığında bu sıvı sindirim sistemine karışır ve idrarın ile dışkının rengini değiştirir. Böylece balonun patladığı anlaşılır.

Yutulabilir balonlarda da patlama riski vardır. Ancak bu balonların tıkanıklığa neden olma riskleri olmadığından patlasalar dahi sindirim sisteminden rahatça atılırlar.

Mide Balonu Sonrasında Kilo Verme

Mide balonu, 1980’li yıllarda geliştirilen bir yöntemdir. İlk defa ABD’de uygulanan bu yöntem, daha sonra Avrupa’ya, buradan da dünyaya yayılmıştır. Kısa sürede bu kadar yaygınlaşmasının temel nedeni ise cerrahi bir yöntem olmaması ve kilo vermeyi ciddi anlamda kolaylaştırmasıdır.

Bu prosedürde hastaların ilk 6 ayda ortalama 20-30 kg vermesi beklenir. Ancak verilecek kilo, hastaya göre değişeceğinden net bir rakam söylemek mümkün değildir ve doğru olmaz. Her tedavide olduğu gibi burada da hastaların diyet ve egzersizleri çok önemlidir.

Mide, genişleme yeteneği olan bir organdır. Mide balona rağmen diyet yapmayan ve eskisi gibi yüksek kalorili yiyecekler tüketenler, istedikleri etkiyi göremeyecek ve bu kişilerdeki kilo verme çok sınırlı olacaktır.

Diyet ve egzersiz konusuna dikkat edenlerde ise mide balonu istenen sonuçları verecektir. Bu tür kişiler, 6 aylık süreçte toplam vücut ağırlıklarının %15’i ile %25’i arasındaki kısmı kaybedebilir. Yani tedavi öncesinde 120 kg olan birisi, yaklaşık 30 kg vererek 90 kg’a kadar düşebilir. Üstelik bu kilo verme, sadece 6 ayda gerçekleşir.

Mide balonu, beslenme alışkanlıklarının da değişmesini sağlayarak kilo verilmesini kalıcı hale getirir. Böylece hastalar obeziteden ve bu hastalığın risklerinden kalıcı olarak kurtulur. Ancak bu süreçte diyet ve egzersizin son derece önemli olduğunun ve hastaların bu konuya dikkat etmeleri gerektiğinin unutulmaması, en önemli detaylardandır.

"Hayatınızın her anında, sağlığınıza verdiğiniz değer sizi daha güçlü kılar."
5/5 - (1 vote)
'
Whatsapp
💬Yardıma mı ihtiyacınız var?
Merhaba ,
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?