24 Eylül 2023
Tüp mide Ameliyatı sonrası beslenme, prosedürün başarısı ve sonuçları açısından çok önemlidir. Sindirim sisteminde yapılan bu değişikliğe uyum sağlanması ve sağlıklı kilo verme süreci açısından hastalara özel bir beslenme programı uygulanmaktadır.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme
Tüp mide ameliyatı sonrasındaki süreç, bir tür uyum süreci olarak kabul edilebilir. Bu süreçte hastalara uygulanan özel beslenme programı ile iyileşme dönemi sorunsuz olarak atlatılır. Söz konusu dönemde hastalara kademeli olarak farklı diyetler uygulanır. Uygulanan her diyette, kendinden önceki diyetteki gıdalar da tüketilebilir. İşte o diyetlere ilişkin detaylar:
Berrak Sıvı Diyeti
Berrak sıvı diyetinde hastalar sadece berrak sıvı şeklinde olan gıdaları alabilirler. Bunun haricindeki gıdaları veya sıvıları almaları yasaktır. Berrak sıvı diyeti, ameliyattan sonraki ilk 2 günde uygulanır.
Bu diyet ile hastaların sıvı ihtiyaçları karşılanır hem de bağırsak hareketleri başlatılır. İlgili sıvılar, sindirim gerektirmeyen sıvılardan tercih edilir. Sıvıların, çok yavaş olarak alınması önemlidir. 30 ml sıvı, küçük yudumlar halinde 15 dakikalık süreçte alınması gerekir. Berrak sıvı diyeti kapsamında tüketilebilecek sıvılar şunlardır:
- Su
- Yeşil çay
- Ihlamur
- Şekersiz komposto
Bu süreç hastanede geçirileceği için doktor ve diğer sağlık personelleri gerekli yönlendirmeleri yapacaktır.
Sıvı Diyeti
Berrak sıvılara ek olarak kolay sindirilebilen sıvıların olduğu diyettir. Genellikle 2 hafta boyunca uygulanır. Burada hedef, sindirim sisteminin yavaş yavaş çalışmasını sağlamaktır. Bundan dolayı kolay sindirilen sıvılar tercih edilir. Bu kapsamda tüketilebilecek sıvılardan bazıları şunlardır:
- Yağsız et suyu
- Yağsız tavuk suyu
- Laktozsuz süt
- Narenciye grubu haricindeki taze sıkılmış meyve suları
- Yağsız ayran
Bu süreçte yine yavaş yemeye dikkat etmek gerekir. Ayrıca her ne kadar diyetin tamamı sıvılardan meydana gelse de, hastaların su tüketmeyi unutmamaları önemlidir.
Püre Diyeti
İlk 2 haftalık süreci sadece sıvılarla geçiren hastalar, sonraki 2 haftayı ise bunlara ek olarak püre şeklindeki gıdaları tüketerek geçirir. Hastanın genel durumuna bağlı olarak püre diyeti bazen 3-4 haftaya kadar da çıkarılabilir. Bu noktada kararı, hastanın genel durumuna bakarak doktor verir.
Püre diyetindeki gıdaların tam blenderiz edilmesi gerekir. İçerisinde katı olmaması ve sindirim sisteminin zorlanmaması önemlidir. Ayrıca gıdalar çok sıcak veya çok soğuk da olmamalı, bunların yerine ılık sayılacak sıcaklıkta olmalıdır.
Hastalar bu süreçte her öğünde 2-3 tatlı kaşığı püre tüketmelidir. Eğer rahatsızlık hissedilmezse, tüketilen püre miktarı kademeli olarak artırılabilir. Doygunluk hissedildiği anda ise hastaların yemeyi kesin olarak bırakması gerekir.
Tek bir öğün ortalama 30 dakika sürer. Burada da yemeklerin çok yavaş tüketilmesi gerekir. Eğer yemekler hızlı tüketilir veya içerisinde yağ bulunursa, hastalar kusabilir. Bu türden olumsuzlukların yaşanmaması için hastaların talimatlara göre hareket etmesi gerekir. Püre diyetinde hastaların tüketebilecekleri gıdalar şunlardır:
- Sebze püreleri
- Meyve püreleri
- Yağsız beyaz peynir
- Rafadan yumurta
- Yumuşak balıklar
- Blenderiz edilmiş tavuk
Tanecikli Yumuşak Gıda Diyeti
İlk bir aylık sürecin sonunda hastalar normal gıdalara geçiş yapabilir. Bu süreçte hastaların öncelikle az yağlı ve yumuşak gıdaları tercih etmesi, sonrasında az tanecikli gıdalara geçiş yapması gerekir. Her ne kadar normal beslenmeye geçilse de yüksek kalorili besinlerden ve narenciye grubundan uzak durmak gerekir. Narenciye grubu, doktor onayından sonra tüketilebilir, ancak yüksek kalorili gıdalar kesin ve süresiz olarak yasaktır.
Bu süreçte tüketilebilecek gıdalar şunlardır:
- Kabuksuz meyveler
- Kırmızı et
- Gazı çıkarılan ve haşlanan kuru baklagiller
- Tam buğday ekmeği
Ekmeklere sınırlı miktarlarda başlamak gerekir. Ayrıca makarna ve türevlerinin ise yaklaşık 6 ay tüketilmemesi tavsiye edilmektedir. Ancak her hastanın farklı olduğu, bu diyet programlarının da kişiden kişiye göre değişebileceği unutulmamalıdır.
Tüp mide Ameliyatı sonrası beslenme, prosedürün başarısı ve hastaların psikolojileri bakımından önemlidir. Eğer diyete uyulmazsa farklı sindirim sorunları ortaya çıkar, sürekli bulantı, kusma ve mide krampı gibi sorunlar yaşanır. Bütün bunlar ise hastaların psikolojileri ile zayıflamaya yönelik motivasyonlarını olumsuz olarak etkiler.
Öğünlerin yavaş yenmesi gerekir. Her ne kadar porsiyonlar küçük olsa da, özellikle ilk dönemlerde ana öğünlerin 30 dakikaya, ara öğünlerin ise 15 dakikaya yayılması önemlidir. Yeteri kadar su almak da diyetlerin hassas bir diğer noktasıdır.