Mide Balonu Türleri ve Çeşitleri

Mide Balonu Türleri ve Çeşitleri

Mide Balonu Türleri ve Çeşitleri

Mide balonu, obezite tedavisinde kullanılan yaygın yöntemlerden biridir. Söz konusu yöntemin kendi içerisinde farklı türleri ve çeşitleri bulunur. Her seçeneğin farklı avantajları ve dezavantajları vardır. Dolayısıyla hastaların genel durumları ve beklentileri dikkate alınarak bunlardan uygun olan tercih edilir.

Mide Balonu Nedir?

Mide balonu, mideye bir balon yerleştirilmesi ve böylece mide hacminin küçültülmesi şeklinde bir tedavidir. Obezite tedavisi seçenekleri içerisinde yer alan ve cerrahi olmayan en etkili yöntemlerden biridir.

Mideye yerleştirilen balon ile mide hacmi ciddi anlamda küçülmektedir. Böylece hastalar, daha az gıda ile tokluk hissi yaşamaya başlamaktadır. Bütün bunlar ise hastaların kalori alımlarını azaltmakta ve kilo vermelerini kolaylaştırmaktadır.

Mide balonu, geçici bir tedavidir. Bir süre sonra midede bulunan balon çıkarılır. Böylece hastaların sindirim sistemlerinde ve vücutlarında kalıcı bir değişiklik yapılmaz. Bu durum, ilgili prosedürün en önemli avantajlarından biri olarak kabul edilir.

Mide Balonu Çeşitleri

Mide balonu, ilk defa 1980’li yıllarda geliştirilmeye başlanmıştır. O dönemden günümüze kadar tedavinin geliştirilme çalışmaları devam etmiş ve farklı mide balonları ortaya çıkmıştır. Günümüzde bunlardan bir kısmı kullanılmakta ve obezite tedavisinde etkili sonuçlar alınmaktadır.

· Elipse (Yutulabilir) Balon

Elipse mide balonu veya bilinen diğer ismiyle yutulabilir balon, günümüzde yaygın şekilde uygulanan seçeneklerden biridir. Bu balon, adından da anlaşılacağı gibi hastaların yutması ile mideye yerleştirilmektedir.

Mideye yerleştirildikten sonra şişirilir. Midede kalma süresi ortalama 4 ay olan bu balon, özel valfi sayesinde süresi bittiğinde kendiliğinden boşalır ve sindirim sistemi üzerinden doğal yollarla atılır. Böylece hem yerleştirilmesi hem de çıkarılmasında hastalara çok önemli kolaylık sağlar.

· Endoskopik Balon

Endokopik balon, uzman bir hekim tarafından mideye yerleştirilir. Bu işlem sırasında hastaya sedasyon uygulanır. Hastalar, bu süreçte en ufak bir acı duymazlar. Bazı hastalarda işlem için anestezi kullanılabilir. Ancak bu durum nadiren yaşanır.

Endoskopik yöntemler kullanılarak hastaların midelerine söz konusu balonlar dikkatli bir şekilde yerleştirilir. Sonrasında ise salin sıvısı veya insan vücudu için zararlı olmayan farklı bir sıvı ile balonlar şişirilir ve işlem tamamlanır.

Endoskopik balonlarda genellikle renkli salin sıvıları kullanılır. Bu sıvının kullanılma nedeni, olası patlamaların ve sızıntıların fark edilmesidir. Kullanılan mavi renkli salin sıvısı, balon patlaması durumunda sindirim sisteminden ve boşaltım sisteminden (idrarla) atılır. Buradaki mavilikler fark edildiğinde doktora başvurulması gerekir.

Mide balonlarında kullanılan sıvıların insan sağlığına olumsuz bir etkisi yoktur. Zararsız oldukları bilimsel olarak kanıtlanan sıvılar kullanılmaktadır.

· Ayarlanabilir Balon

Mide balonu tedavisinde balonlar tedavinin başında bir defa şişirilir ve tedavi sonuna kadar balonlar aynı hacimde kalır. Ancak ayarlanabilir balon, bu noktada diğer seçeneklerden ayrılır. Bu balonların hacimleri, hastanın durumlarına bağlı olarak sonraki süreçte değiştirilebilir. Böylece en ideal sonuçların elde edilmesi sağlanır.

Ayarlanabilir balon, genellikle beden kitle indeksi 30 ve üzerinde olan hastalar için tercih edilir. Midede kalma süresi ortalama 6 aydır. Bu süreçte hastaların 20-30 kg arasında kilo vermesi beklenir.

Endoskopik Mide Balonu Türleri

Endoskopik mide balonu tedavisi, kendi içerisinde farklı seçeneklere sahiptir. Söz konusu seçenekler, genellikle midede kalma sürelerine göre birbirinden ayrılmaktadır. Yaygın olarak kullanılan seçenekler şunlardır:

Orbera Balon

Endoskopi yöntemi ile takılan ve tedavi süresi sonunda yine bu yöntem kullanılarak çıkarılan bir mide balonu tedavisi türüdür. Söz konusu tedavide balon midede ortalama 12 ay kadar kalır. Midede kalma süresinin uzun olması, daha fazla kilo vermesi gereken hastalarda tercih edilmesine neden olur.

Miden kitle indeksi 30 ve üzerinde olanlar için uygun bir yöntem olmasına karşın, genellikle BKİ’si 35 ve üzerinde olanlar için tercih edilir. Ancak kararı uzman doktor verir.

Medsil Balon

Endoskopi ile yerleştirilen ve süresi dolduğunda çıkarılan bir balon türüdür. Midede kalma süresi ortalama 6 aydır. Bu balonda da, diğer endoskopik balonlarda olduğu gibi mide bulantısı, kusma ve kramp türünden yan etkiler görülebilir. Bu yan etkileri ilk günlerden sonra kendiliğinden ortadan kalkar.

Bunların haricinde günümüzde yaygın olarak kullanılan intragastrik balon gibi farklı tedavi seçenekleri de vardır. Bunlar arasından uygun olan, doktor kontrolü sonrasında belirlenmektedir.

"Hayatınızın her anında, sağlığınıza verdiğiniz değer sizi daha güçlü kılar."
5/5 - (1 vote)
'
Whatsapp
💬Yardıma mı ihtiyacınız var?
Merhaba ,
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?