15 Eylül 2023
Tüp mide Ameliyatı, çağımızın hastalığı olan obezitenin tedavi edilmesi için geliştirilmiştir. Günümüzde yaygın olarak kullanılan bu prosedürün gelişimi ise yarım asırdan uzun bir sürede gerçekleşmiştir.
Tüp Mide Ameliyatı Neden Yapılır?
Tüp mide Ameliyatı, hastaların kilo vermesi için yapılır. Diyet ve egzersizle kilo veremeyen ve buna bağlı olarak farklı olumsuzluklar yaşayan insanların kilo kaynaklı sorunlarının giderilmesi için ilgili ameliyat yapılır.
Diyet ve egzersiz, kilo vermenin en etkili yollarından biridir. Ancak bu yöntemde hastaların sabırlı ve disiplinli olması gerekir. En ufak bir taviz, tüm sürecin bozulmasına neden olabilir. İşte bu durum nedeniyle insanlar diyet ve egzersizle kilo verme konusunda ciddi anlamda zorlanmaktadır. Bu zorluklar ise farklı yöntemlerin aranmasına neden olmaktadır.
Kilo vermek için hastaların diyet ve egzersizi yapacak kadar sağlıklı olması da önemli bir detaydır. Örneğin; tip 2 diyabet ve hipertansiyon gibi hastalıklar nedeniyle kilo vermek ciddi anlamda zor olmaktadır. Hatta bazı hastalar için bu süreç, tamamen imkansız hale gelmektedir. İşte bu türden durumlarda, tüp mide ameliyatı devreye girmektedir.
Tüp Mide Ameliyatının Amacı
Tüp mide Ameliyatı, hastaların zayıflamasını hedefleyen bir prosedür olmasına karşın, kesinlikle bir zayıflama ameliyatı değildir. Bu prosedür, bir obezite tedavi yöntemidir. Temel amacı da obezitenin tedavi edilmesidir.
Obez olmayan, ancak fazla kiloları olan kişiler için bu prosedür son derece cazip görünebilir. Bir cerrahi işlemle zayıflamak isteyenler, bu prosedüre ilgiyle bakabilir. Ancak tüp mide Ameliyatı, sadece obezite hastalarına uygulanır. Hatta obezite olanlardan da gerekli şartları sağlayanlar bu prosedürden yararlanabilir. Aranan şartlar şu şekildedir:
- Beden kitle indeksinin 35 ve üzerinde olması
- Beden kitle indeksi 30-35 arasında olmasına karşın hipertansiyon veya tip 2 diyabet hastası olan kişiler
- Anesteziye engel bir sağlık problemi olmayanlar
- Kalp yetmezliği ve karaciğer hastalıkları gibi rahatsızlıkları bulunmayanlar
- Psikolojik açıdan bu ameliyata hazır olanlar
Bu şartlara uygun olmayan adaylara ilgili ameliyat yapılmamaktadır. Buradan da anlaşılacağı üzere ameliyatın temel hedefi obezitenin tedavi edilmesidir. Bu hedefe ulaşmak içinse hastaların kilo vermesini kolaylaştırıcı işlemler yapmaktadır.
Tüp Mide Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Tüp mide ameliyatı, kendi içerisinde aşamaları olan özel bir süreçtir. Bu sürecin ilk aşaması ise adayın gerekli şartlara ve dolayısıyla da ameliyata uygun olup olmadığının belirlenmesidir. İlgili aşamada karar, cerrah ve hasta tarafından verilir.
İlk olarak hastanın istenen şartları sağlayıp sağlamadığına bakılır. Şartları sağlamıyorsa ameliyat yapılmaz ve farklı tedavi yöntemlerine yönlendirme yapılır. Eğer şartlar sağlanıyorsa, hastanın gerçekten bu prosedür için uygun olup olmadığı değerlendirilir. Bu değerlendirmede adayın psikolojik durumu, ameliyat sonrasındaki sürece uyum sağlama olasılığı gibi hususlar incelenir.
Bu inceleme sonrasında (varsa) hasta için daha yararlı ve uygun tedavi seçeneklerinden bahsedilir. Tüp mide ameliyatı hakkında detaylı bilgi verilir. Bu aşamadan ameliyata dair karar verilir. Burada hastanın ve doktorun ayrı ayrı onayları olmadan ameliyat yapılamaz.
Ameliyat, genel anestezi altında ve laparoskopik yöntemle yapılır. İlk olarak karın bölgesinde 4-5 adet çok küçük kesiler açılır. Açılan kesiler ortalama 1 cm büyüklüğündedir. Kesiler içerisinden birinden, kamera gönderilir. Böylece ameliyat bölgesinden görüntü alınır. Diğer kesilerden ise tıbbi aletler gönderilir.
Prosedürde midenin %80’lik kısmı kesilir. Bu kesme işleminden önce mideye kalibrasyon için tüp yerleştirilir. Böylece hangi noktalardan kesileceği belirlenir, prosedürden sonra tıkanma ve darlık gibi sorunların oluşma olasılığı ortadan kaldırılır. Midenin açık olan kısmı zımba ile kapatılır.
Ameliyattan sonra stapler hattı kaçak kontrolü yapılır. Bu kontrol son derece önemlidir. Zımba ile kapatılan bölümde kaçak olması durumunda, ciddi komplikasyonlar gelişebilir. Bunun yaşanmaması için gereken özen gösterilir, gerek ameliyatta gerekse de ameliyattan sonra gerekli kontroller yapılır.
Tüp Mide Ameliyatı Avantajları
Tüp mide ameliyatı ile hastaların midelerinin yaklaşık olarak %80’lik kısmı alınır. Böylece hastalar çok daha az gıda ile tokluk hissine ulaşır. Bu durum ise hastaların daha az kalori almasını ve hızlı bir şekilde zayıflamasını sağlar. Prosedürün en önemli avantajı bu husustur.
Ameliyatın istenen etkiyi yapabilmesi için mutlaka deneyimli bir cerrahın tercih edilmesi gerekir. Ayrıca tercih edilecek kliniğin de tıbbi yeterliliğinin yüksek olması önemlidir.