Tüp Mide Ameliyatı Öncesi Hazırlık Süreci

Tüp Mide Ameliyatı Öncesi Hazırlık Süreci

Tüp Mide Ameliyatı Öncesi Hazırlık Süreci

Tüp mide Ameliyatı, obezite ile mücadele için geliştirilmiş en etkili yöntemlerden biridir. Bu prosedürde adaylar, fazla kilolarının çok büyük kısmını vererek, obeziteden kurtulmaktadır. Ancak istenen sonucun elde edilmesi için prosedüre hazırlık sürecinin doğru şekilde yönetilmesi gerekir.

Tüp Mide Ameliyatı Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tüp mide ameliyatı, son derece kapsamlı bir cerrahi işlemdir. Sonuçları sadece fiziki değil, aynı zamanda psikolojiktir. Bundan dolayı adayların prosedürden önce hazırlıklarını eksiksiz olarak yapması gerekir. Bu hazırlıkların bir kısmı cerrah tarafından yapılırken, diğer kısmı ise cerrah talimatıyla hasta tarafından yapılır.

·         Beslenme

Hastaların nasıl beslenecekleri ile doktor tarafından detaylı talimatlar verilecektir. Bu dönemde hastalardan protein ağırlıklı beslenmeleri, yağlardan ve karbonhidratlardan uzak durmaları talep edilebilir.

Bu noktadaki talimatlar hastalara göre farklılık gösterir. Ancak genel olarak hastaların ameliyattan önceki dönemde genellikle çorba, salata ve sebze gibi hafif gıdaları tüketmesi, yüksek kalorili ve ağır olan kızartma ve yağlardan uzak durması tavsiye edilir.

Ameliyat öncesi süreçte hafif gıdaların tercih edilmesi, ameliyatın çok daha rahat geçmesini sağlar. Ayrıca hafif gıdalar, ameliyattan sonraki gaz, şişkinlik ve benzeri problemlerin daha az yaşanmasına katkı verir.

·         Diyet

Tüp mide Ameliyatı, fazla kilolardan kurtulmayı hedefleyen bir prosedürdür. Ancak bu prosedürden önce hastaların diyet yapması gündeme gelebilir. Diyet yapılıp yapılmayacağı veya diyetin kapsamının nasıl olacağı, tamamen uzman hekim tarafından belirlenmektedir.

Diyetin farklı nedenleri olsa da, bunlardan en önemlisi yüksek riskleri düşürmektir. Çok yüksek beden kitle indeksi, karaciğerde yağlanma gibi unsurlar, ameliyatın riskinin artmasına neden olabilmektedir. Bu risklerin düşürülmesi için hastaların diyet yapması ve belli bir miktarda kilo vermesi istenmektedir.

Diyet, her hastadan istenmemekte olup, sadece belli şartlara sahip hastalardan istenmektedir.

·         Alkol ve Sigara Kullanımı

Alkol ve sigara kullanımının sağlık açısından riskleri, herkes tarafından bilinmektedir. Bu riskler, bir ameliyat söz konusu olduğunda çok daha fazla olmaktadır. Bundan dolayı hastaların ameliyattan önce alkol ve sigara kullanımını tamamen bırakmaları, bırakamıyorlarsa da ara vermeleri gerekir.

Alkol ve sigara, kan akışını olumuz etkilediği gibi dokuların iyileşme sürecine de negatif yönlü olarak etki eder. Bütün bunlar ise ameliyatın başarı oranını direkt olarak düşürür.

·         Psikolojik Değerlendirme

Tüp mide Ameliyatı, her ne kadar fiziksel sonuçlara sahip gibi görünse de, hastaları psikolojik açıdan da etkiler. Bundan dolayı adayların ameliyattan önce mutlaka psikolojik açıdan değerlendirilmesi ve bu ameliyata uygun olup olmadıklarına bakılması gerekir.

Psikolojik değerlendirme sürecinde hastaların psikiyatrik rahatsızlıkları, madde bağımlılıkları ve duygu durumları da ele alınır. Buradan çıkan sonuç, hastaların ilgili prosedür için uygun bir aday olmadıklarını dahi gösterebilir.

Sağlık Bakanlığı, obezite Ameliyatı öncesinde hastalara yapılacak bazı test ve tetkikleri zorunlu tutmuştur. Psikolojik değerlendirme de bunlardan biridir.

·         Tıbbi Testler ve Tetkikler

Hastanın bu prosedüre uygun olup olmadığının anlaşılması için bir dizi tıbbi test ve tetkikin yapılması gerekir. Öncelikle kan değerlerine, vitamin ve mineral durumuna bakılır. Sonrasında grafi çekimleri, solunum testleri, kardiyolojik testler ve gerekli görülen diğer testler yapılır.

Buradan elde edilecek sonuçlar, hastaların prosedüre uygun olup olmadığını ve ameliyattan sonra ne kadar sürede ve nasıl toparlanacaklarını gösterecektir.

·         Hastaneye Hazırlık

Hastaların yapacakları en önemli hazırlık ise hastaneye nasıl gelecekleri ile ilgilidir. Öncelikle bu prosedürden sonra hastaların 2-4 gün hastanede kalması gerekir. Dolayısıyla bu süreç için adayların mutlaka bir refakatçi ayarlamaları gerekir.

Hastaneye gelirken değerli eşyaların getirilmemesi, rahat giysilerin tercih edilmesi önemlidir. Önden düğmeli kıyafetler, giyim kolaylığı açısından tercih edilebilir.

Hastaneden sonraki ilk günleri de dinlenerek geçirecek olan hastalar, bu süreç için de kendilerine destek olabilecek birini ayarlamalıdır.

Kimler Tüp Mide Ameliyatı İçin Uygun Adaydır?

Tüp mide Ameliyatı öncesi yapılan hazırlıklar, adayların prosedür için uygun olup olmadıklarını da sağlar. Bu prosedür, beden kitle indeksi 35 ve üzerinde olanlar için tavsiye edilir. Ancak beden kitle indeksi 30 ve üzerinde olmasına karşın hipertansiyon gibi hastalıkları olanlara da önerilir.

Anesteziye engel durumu olmayanlar, psikolojik olarak bu prosedüre hazır olanlar, ameliyata engel bir sağlık problemi olmayanlar, tüp mide Ameliyatı için uygun adaydır.

"Hayatınızın her anında, sağlığınıza verdiğiniz değer sizi daha güçlü kılar."
5/5 - (1 vote)
'
Whatsapp
💬Yardıma mı ihtiyacınız var?
Merhaba ,
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?