Mide Balonu Cerrahisinin Riskleri ve Komplikasyonları

Mide Balonu Cerrahisinin Riskleri ve Komplikasyonları

Mide Balonu Cerrahisinin Riskleri ve Komplikasyonları

Mide balonu, obezite tedavisi için yaygın olarak kullanılan yöntemlerden biri olmasına karşın yan etkileri, riskleri ve komplikasyonları vardır. Her ne kadar bunların görülme olasılıkları çok yüksek olmasa da, prosedürden önce dikkate alınması gerekir.

Mide balonu tedavisi, mideye endoskopik yöntemlerle veya hastanın yutması ile bir balon yerleştirilmesi ve daha sonra ise balonun şişirilmesi şeklinde bir tedavidir. Bu tedavide balon, insan sağlığı açısından tehdit oluşturmayacak bir sıvı ile şişirilir. Midenin bir kısmı bu şekilde doldurulur ve hastaların daha az gıda ile doygunluk hissine ulaşmaları sağlanır.

Mide Balonu Yan Etkileri

Mide balonu yan etkileri, hastaların genel durumuna ve beslenme şekline bağlı olarak farklılık gösterir. Ancak bazı yan etkiler, prosedürden sonraki ilk haftada etkili olarak kendisini belli eder ve bazı hastaları ciddi şekilde zorlayabilir. En sık görülen mide balonu yan etkileri şu şekildedir:

  • Bulantı
  • Kusma
  • Mide krampları
  • Halsizlik
  • Şişkin hissetme
  • Reflü
  • Beslenme problemleri
  • Bağırsak hareketlerinde yavaşlama
  • Kötü kokulu geğirme

 Mide bulantısı, kusma ve kramplar, hastaların yaklaşık olarak %90’ında görülmektedir. Bu yan etkiler, ortalama 1 haftada geçmekte ve etkileri kaybolmaktadır. Diğer yan etkilerin görülme sıklığı ise daha düşüktür.

Mideye balon yerleştirilmesi sonrasında mide bunu bir gıda olarak algılar ve sindirmeye çalışır. Sindirilmeyen gıda olduğunu anladığında ise bunu dışarı atmak için bulantı ve kusma refleksi oluşturur. Yaklaşık 1 hafta boyunca midenin balona karşı geliştirdiği refleks nedeniyle bulantı, kusma ve mide krampları yaşanır. 1 haftanın ardından mide balona alışır ve bulantılar son bulur.

Halsizlik ve bağırsak hareketlerinde yavaşlama da yine ilk hafta görülen yan etkilerdendir. Balondan kaynaklı bulantı ve kusma nedeniyle hastalar ilk hafta düzenli olarak beslenemez. Bu durum ise hastaların bir süre sonra halsizlik hissetmesine yol açar. Ayrıca yeteri kadar gıda tüketilemediği için bağırsak hareketlerinde ve sindirim sisteminde yavaşlama da görülür. İlk haftanın ardından bu yan etkiler de kaybolur.

Kötü kokulu geğirme, yiyeceklerin balonun etrafında kalmasına bağlı olarak oluşmaktadır. Yemekten sonra hareket etmek, düzenli olarak sıvı tüketmek ve su içmek, bu problemin ortaya çıkma riskini minimize eder.

Mide Balonu Komplikasyonları

Mide balonu komplikasyonları, yan etkilere kıyasla çok daha ciddi durumlardır. Yan etkilerin çok büyük bir kısmı kısa sürede kendiliğinden kaybolur. Çoğu zaman ek bir tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Ancak komplikasyonlar, daha ciddidir ve daha yakından takip edilmesi gerekir. Bunların giderilmesi için mutlaka uygun tedavinin uygulanması gerekir. Bazı komplikasyonlar şu şekildedir:

· Ülser

Balonun mide iç yüzeyine sürekli olarak baskı yapması neticesinde midede ülser meydana gelebilir. Görülme olasılığı çok düşüktür. Daha önce ülser öyküsü olanlarda ise risk daha yüksektir. Bundan dolayı prosedürden önce hastaların, hastalık öykülerini ve tıbbi geçmişlerini detaylı olarak anlatmaları gerekir.

· Balon Sızıntısı

Yerleştirilen balonlar, insan vücudu için zararsız olan sıvılarla doldurulur. Sıvılar ise renklendirilir. Bunun nedeni, olası bir sızıntı ve delinme durumunda, bunun fark edilmesi ve gereken önlemlerin alınmasıdır.

Endoskopik balonlar delindiğinde, patladığında, hızlı şekilde mideden çıkarılmalıdır. Zira bu balonlar tıkanıklığa neden olabilir. Yutulabilir balonlar ise sindirim sistemi üzerinden atılabilir. Bundan dolayı tıkanıklığa neden olma olasılıkları çok düşüktür.

· Alerji Reaksiyonlar

Balonun yapıldığı maddelere karşı yüksek duyarlılığı olan kişilerde alerjik reaksiyon oluşabilir. Bu komplikasyonun görülme olasılığı çok düşüktür. Alerjik reaksiyon oluşması durumunda balon hızlı şekilde çıkarılır.

· Tıkanma

Balonun patladığının fark edilmemesi durumunda balon, mide girişinde veya bağırsaklarda tıkanmaya yol açar. Böyle bir durumda endoskopik yöntemle balon çıkarılır. Ancak endoskopik yöntem işe yaramazsa cerrahi müdahale yapılması gerekebilir.

Mide Balonu Güvenli Mi?

Mide balonu, bazı yan etkilere ve komplikasyon risklerine sahip olsa da, güvenli bir prosedür olarak nitelendirilmektedir. Yan etki ve komplikasyon riskinin her tıbbi işlemde olduğunun unutulmaması gerekir.

Mide balonu, cerrahi olmayan bir yöntem olduğundan çok daha düşük yan etkilere ve komplikasyon risklerine sahiptir. Üstelik bunların görülme olasılıkları da son derece düşüktür. Bundan dolayı mide balonu, en güvenli obezite tedavilerinden biri olarak kabul edilir. Bu süreçte doğru ve deneyimli bir doktor seçimi, prosedürü daha da güvenli hale getirecektir.

"Hayatınızın her anında, sağlığınıza verdiğiniz değer sizi daha güçlü kılar."
5/5 - (1 vote)
'
Whatsapp
💬Yardıma mı ihtiyacınız var?
Merhaba ,
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?