Mide Balonu Cerrahisi Sonrası Takip ve Kontroller

Mide Balonu Cerrahisi Sonrası Takip ve Kontroller

Mide Balonu Cerrahisi Sonrası Takip ve Kontroller

Mide balonu, cerrahi olmayan bir prosedürdür. Aşırı kilolu ve obez olanların kilo vermeleri, sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmaları için uygulanır. Uygulama sonrasında ise hastaların düzenli olarak kontrollerinin ve takiplerinin yapılması gerekir.

Mide balonundan sonraki kontrol ve takipler, hem hastaların sağlıkları hem de prosedürün olumlu etkilerinin devamlılığı için çok önemlidir. Hastaların kontrol muayenelerini kesinlikle ihmal etmemeleri gerekir.

Mide Balonu Sonrası Kontrol Muayeneleri

Mide balonu sonrası kontrol muayeneleri, prosedürden hemen sonraki dönemde başlar. Bu süreçte hastaların hem fiziki sağlıkları ile durumları hem de psikolojik sağlıkları takip edilir. Yapılacak olan kontrol muayenelerine ilişkin detaylar şu şekildedir:

· İlk Kontrol

Operasyondan sadece 2-4 gün sonra yapılan kontrollerdir. Bazı hastalara 1 hafta sonra da yapılabilir İlk kontrolde, balonun konumu kontrol edilir. Olması gereken noktada olup olmadığına, kayma durumuna bakılır.

Balon kontrolü haricinde ise hastalarda farklı bir komplikasyonun oluşup oluşmadığı da kontrol edilir. Farklı belirtiler ve semptomların varlığı durumunda, bunların arkasındaki nedenlerin tespiti için farklı test ve tetkikler yapılabilir.

Bir diğer konu ise bulantı, kusma ve mide kramplarıdır. Mide balonu tedavisi sonrasında hastaların önemli kısmında görülen bu belirtiler, takip edilir. Belirtilerin hangi seviyede olduğu, hastaları ne kadar zorladığı, daha önce reçete edilen ilaçların kullanımı genel olarak değerlendirilir.

· Periyodik Kontrol Muayeneleri

İlk kontrol muayenesinden yaklaşık 2 hafta sonra periyodik muayeneler başlar. İlk iki periyodik muayene 2 haftada bir olacak şekilde yapılırken, diğerleri ise aylık olarak yapılır. Periyodik muayenelerde balonun pozisyonu kontrol edilir. Ayrıca varsa hastaların şikayetlerinin nedeni araştırılır. Bu süreçte kilo takibi de yapılmaya başlanır.

· Psikolojik Destek

Mide balonu sonrasında yaşanan bulantı ve kusmalar, hastaları ciddi anlamda zorlayabilmektedir. Ayrıca bu süreçte beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi de sanıldığı kadar kolay olmamaktadır. Bundan dolayı hastalar kendilerini sıkışmış olarak hissedebilmekte ve buna bağlı olarak da psikolojik sorunlar ortaya çıkmaktadır.

Psikolojik problemlerin oluşmaması veya var olanların kolay aşılması için hastalara psikolojik destek verilmektedir. Bu destekler, periyodik olarak yapılan seanslarda verilir. İlk seans, operasyondan birkaç gün sonra yapılırken, ihtiyaca göre bir hafta sonra bir seans daha yapılır. Diğer seanslar ise aylık olarak yapılır.

Psikolojik problemler yaşamayanlar ile bu süreci rahat atlatanlar, psikolojik destek almamayı tercih edebilir.

· Diyetisyen Kontrolleri

Prosedür sonrasında hastaların kilo vermeleri için diyetlerine uygun olacak şekilde hareket etmeleri gerekir. Zira mide balonu tek başına kilo vermek için yeterli bir tedavi değildir. Diyet yapılmadığında, tedavinin etkisi olmayacaktır.

Diyet için düzenli diyetisyen kontrolleri yapılır. Diyetisyenler, hastanın mevcut özelliklerine, kan değerlerine ve diğer unsurlarına göre uygun bir diyet hazırlar. Sonraki kontrollerde ise diyetin etkisi takip edilir. Gereken durumlarda diyete müdahale edilir ve bazı güncellemeler yapılır.

· Egzersiz Kontrolleri

Diyet kadar egzersizler de çok önemlidir. Egzersiz kontrolleri için ekstra bir kontrol muayenesi yapılmaz. Egzersizlere ilişkin süreçler hem diyetisyen kontrollerinde hem de periyodik kontrollerde takip edilir.

Egzersizlerin uygun ve yeterli seviyede yapılması, sürecin hastalar için daha sorunsuz olması noktasında önemlidir. Aksi durumda istenen kilo kaybı yaşanmayacak ve belki tedavi olumsuz olarak sonuçlanacaktır.

· Mide Balonunun Çıkarılması

Mide balonu, geçici bir tedavidir. Hastanın durumuna ve kilosuna bağlı olarak balon 4-12 ay arasında kalır. Ancak genel olarak 6 aylık süre aşılmaz. Bu süre dolduğunda balonun çıkarılması için hastaların doktorlarına gitmeleri gerekir.

Balon, endoskopik yöntemlerle yerleştirilmişse yine endoskopik yöntemler kullanılarak çıkarılır. Ancak yutulabilir balon kullanılmışsa bunun çıkarılması için ekstra bir işlem gerçekleştirilmez. Yutulabilir balonlardaki valfler, kullanım süresi dolduğunda erir ve böylece içindeki su boşalır. Balon ise sindirim sistemi üzerinde atılır.

· Uzun Vadeli Takipler

Bu prosedür, ortalama 6 ay sürse de, uzun vadeli sonuçlara sahiptir. Balon çıkarılana kadar olan süreçte hastaların beslenme alışkanlıklarını değiştirmesi ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarını kazanması gerekir. Böylece kilo verme ve sağlıklı kiloda kalma, tedavi sonrasında da devam edecektir.

İstenen sonuçların kalıcılığı için hastalar, 6 ayda bir olacak şekilde kontrole çağırılabilir. Uzun vadeli takipler, genellikle kilo kaybı ve alımı ile ilgili olarak yapılmaktadır. Bir süre sonra bu kontroller de sonlandırılmaktadır.

"Hayatınızın her anında, sağlığınıza verdiğiniz değer sizi daha güçlü kılar."
5/5 - (1 vote)
'
Whatsapp
💬Yardıma mı ihtiyacınız var?
Merhaba ,
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?