11 Ekim 2023
Tüp mide cerrahisi riskleri ve komplikasyonları, kendi içerisinde kısa vadeli ve uzun vadeli olarak ikiye ayrılabilir. Ayrıca bu prosedürün bir cerrahi işlem olmasından kaynaklı bazı riskleri de vardır. Ancak günümüzdeki tıbbi yöntemler ve doktorların deneyimleri nedeniyle bu tür komplikasyonların ortaya çıkma olasılığı çok düşüktür.
En küçük cerrahi işlemlerin dahi riskleri vardır. Zira insan bedeninde açılan bir kesi, risk demektir. Ancak alınan önlemler nedeniyle bu risklerin çok düşük seviyeye geldiğini ifade etmek yanlış olmaz. Her yıl neredeyse binlerce obezite tedavisi ile ilgili ameliyatlar gerçekleştirmekte ve hastalarda bu türden komplikasyonlar nadiren ortaya çıkmaktadır. Ortaya çıkanlar da yapılan müdahalelerle giderilmektedir.
Tüp Mide Ameliyatı Riskleri ve Komplikasyonları Nelerdir?
Bazı tüp mide ameliyatı riskleri ve komplikasyonları, direkt olarak ameliyat sırasında oluşmaktadır. Buradaki risklerin önemli bölümü tüp mide ameliyatı ile ilgili olmayıp, neredeyse her cerrahi işlem için geçerlidir. Ameliyat sırasında ortaya çıkabilecek komplikasyonlar şu şekildedir:
- Ameliyat bölgesine yakın organların zarar görmesi
- Operasyon sırasında yanlışlıklar damarların kesilmesi
- Sinirlerin hasar görmesi
- Damar yolu açılmasına bağlı problemler
- Anestezi için verilen ilaçlara alerjik reaksiyon gelişmesi
- Kapalı olarak başlayan ameliyatın, teknik problemler nedeniyle açık ameliyata dönmesi
Buradaki komplikasyon ve risklerin ortaya çıkma olasılığı %1’den daha azdır. Üstelikler bunlardan birçoğu oluştuğunda, hastalara yapılacak hızlı müdahale ile bu sorun çok rahat şekilde giderilmektedir.
Tüp Mide Cerrahisi Sonrasında Oluşacak Komplikasyonlar
Ameliyat sırasında ortaya çıkacak komplikasyon ve riskler, genellikle her cerrahi işlemde olduğundan, bunlar tüp mide ameliyatı riskleri kabul edilmeyebilir. Üstelik ameliyat sırasındaki risklerin oluşma olasılığının çok düşük, tedavisinin ise çok basit olması nedeniyle bunların genellikle hastalar tarafından dikkate alınmadığını ifade etmek yanlış olmaz.
Ameliyat sırasındaki risklerin haricinde bir de ameliyattan sonraki süreçte ortaya çıkabilen riskler ve komplikasyonlar bulunmaktadır. Bunlar, prosedürden hemen sonra veya birkaç gün içerisinde ortaya çıkabilmektedir. İşte o komplikasyonlar:
- Kesi yerlerinde enfeksiyon oluşması
- Kanama
- Şişlik ve kızarıklık
- Farklı nedenlere bağlı olarak hayati tehlike
- Kabızlık
- Bağırsaklarda enfeksiyon oluşumu
- İdrar yollarının iltihaplanması
- Pankreasta iltihaplanma
- Kalp ritminde bozulma ve benzeri türden farklı kardiyovasküler problemler
- Solunum problemleri
- Bacak toplardamarlarında oluşan pıhtı
- Zımba hattında kaçak oluşması
Buradaki komplikasyonlar son derece ciddidir. Her ne kadar oluşma olasılıkları çok düşük olsa da, göz önünde bulundurulması gerekir. Tespit edildiğinde hemen müdahale edilmesi ve sorunun ortadan kaldırılması çok önemlidir. Hastalar da yaşadıkları değişimleri anında doktorlarına ileterek, bu tür problemlerin önceden tespit edilmesine katkı vermelidir.
Buradaki en ciddi risklerden biri, zımba hattı veya bilinen diğer ismiyle stapler hattında meydana gelen kaçaklardır. Bu kaçaklar, 38 derecenin üzerindeki ateş ve karın ağrısı ile kendilerini belli etmektedir. Bu tür belirtiler fark edildiğinde, hastaların direkt doktorlarına bilgi vermesi gerekir.
Tüp Mide Cerrahisinin Uzun Vadeli Riskleri
Tüp mide ameliyatı, sindirim sisteminde ciddi bir değişiklik yapılmasını içermektedir. Bundan dolayı uzun vadeli sonuçları, riskleri ve komplikasyonları da vardır. Uzun vadeli sonuçları çoğunlukla birkaç ay içerisinde kendisini göstermektedir. Bazen daha kısa veya uzun sürelerde de ortaya çıkabilmektedir.
Uzun vadeli komplikasyonlarda hastalara müdahale edilmesi gerekmektedir. Bu müdahaleler, sorunun türüne göre ilaç tedavisi olabileceği gibi cerrahi müdahale de olabilmektedir. Prosedürün uzun vadeli sonuçları şu şekildedir:
- Yetersiz beslenmeye bağlı olarak ortaya çıkan sorunlar
- Yetersiz tuz ve sıvı alımından kaynaklı problemler
- Mide içerisinde daralma veya tıkanıklık oluşması
- Safra taşı oluşumu
- Fıtık oluşması
- Beslenme problemleri
- Psikolojik problemler
- Ameliyat bölgesinde fıtık oluşumu
- Karaciğer hastalıkları
Bunlar, uzun vadeli riskler olup, görülme olasılığı yine çok düşüktür. Ancak hastaların buradaki risklere karşı dikkatli olması gerekir. Ameliyattan sonra kilo vermenin heyecanı ile bunlar fark edilmeyebilir. Fark edilmediklerinde sorunun daha da büyüyebileceği unutulmamalıdır.
Tüp mide cerrahisi, kendi içerisinde birçok komplikasyon riskine sahip olmasına karşın, günümüzün en etkili tedavilerinden biridir. Komplikasyon riski düşük olmasına rağmen, deneyimli bir cerrah tercih edildiğinde çok daha düşük olacaktır.
Tüp mide cerrahisi riskleri ve komplikasyonları, bilinmesi gereken detaylardır. Bu detaylar biraz korkutucu görünse de oluşma olasılıklarının düşük, ameliyatın sağladığı yararların ise büyük olduğu akıldan çıkarılmamalıdır.