Mide Balonu Cerrahisi ve Hamilelik

Mide Balonu Cerrahisi ve Hamilelik

Mide Balonu Cerrahisi ve Hamilelik

Mide balonu ile hamilelik arasında direkt bir ilişki bulunmaktadır. Aşırı kilolu olup da bebek düşünenler, mide balonu ile gebeliğin bir arada olup olmayacağını merak etmektedir. Ayrıca emzirme dönemine dair de bu tedavinin etkileri sorgulanmaktadır.

Mide balonu, mideye yerleştirilen balonun sıvı veya hava ile şişirilmesi şeklinde bir uygulamadır. Bu uygulama ile midenin önemli kısmı balon ile dolar. Böylece hastalar isteseler dahi çok fazla gıda tüketemezler. Ayrıca midenin büyük kısmı balonla dolu olduğundan, daha az gıda ile doygunluğa ulaşırlar.

Mide Balonu Varken Hamile Kalınır Mı?

Gebe kalma için gerekli şartların sağlanması durumunda, mide balonu tedavisi gebe kalmaya etki etmeyecektir. Yani bu tedavi sırasında, istenilmesi durumunda hamile kalınabilir. Ancak mide balonu varken gebe kalınması, farklı risklere neden olacağı için tavsiye edilmemektedir.

Gebelik, yaklaşık 40 hafta süren çok özel bir dönemdir. Bu süreçte anne adaylarının sağlıkları ile bebeklerin sağlıkları arasında direkt bir ilişki vardır. Ayrıca anne adayların beslenmeleri de bebek sağlığını etkilemektedir. Dolayısıyla gebelikte doğru ve yeterli beslenme çok önemlidir.

Gebeliğin, kendi içerisindeki zorlukları ve riskleri, herkes tarafından bilinen bir durumdur. İlk aylarda başlayan bulantı, kusma ve halsizlik, daha sonraki süreçlerde kendisini harekette zorlanma ve farklı kasılmalara bırakır. Bu sürecin hem anne adayı hem de bebek için rahat geçirilmesi için anne adayının sağlıklı olması çok önemlidir.

Her ne kadar mide balonu ilk bakışta bir risk oluşturmuyor gibi görünse de, gebelik sürecinde tavsiye edilmemektedir. Zira mide balonunun da kendi içerisinde bazı yan etkileri ve riskleri bulunmaktadır. Bunların gebelikte meydana gelmesi, bebek sağlığı için ciddi sorunlara neden olabilir.

Bilindiği gibi gebelikte ilaç kullanımı, zorunlu olmadıkça tavsiye edilmez. Mide balonunun yan etkilerinde, en basit ilaçların dahi alınması, anne karnındaki bebekler için risk oluşturacaktır. Dolayısıyla sadece bir olasılık için dahi gebelik sürecinde midede balon olmaması gerekir.

Mide Balonunun Gebelik Sürecine Etkisi

Gebelikte beslenme çok önemlidir. Bebeğin gelişimi için anne adayının yeteri kadar vitamin ve mineral alması gerekir. Aksi durumda bebeğin gelişiminde yavaşlama veya farklı problemler ortaya çıkabilir.

Mide balonu, her ne kadar kilo verme konusunda etkili bir yöntem olsa da, ilk takıldığı süreçte yoğun bulantı ve kusmaya neden olmaktadır. Bulantı ve kusma nedeniyle hastaların bir kısmının beslenmekte zorlandıkları ve halsiz dahi düşebildikleri bilinen bir durumdur. Bulantı ve kusmalar 1 haftada kendiliğinden geçse de, gebelik için bu süre çok önemlidir.

Gebeliğin kendi getirdiği bulantı ve kusmalar da dikkate alındığında, gebelikte taktırılan mide balonunun beslenmeyi ciddi anlamda olumsuz etkilediği ifade edilebilir. Sağlıklı ve gebe olmayan kişiler için bu etkiler, kilo verme sürecini hızlandırırken, gebelerde ise bebek gelişimini olumsuz etkileyebilir.

Buradaki bir diğer önemli konu ise mide balonunun riskleridir. Balonun patlaması ve tıkanıklık riskinin ortaya çıkması, dikkat edilmesi gereken konulardandır. Endoskopik balonların patlamaları durumunda tıkanıklık riski ortaya çıkmaktadır. Tıkanıklık ise bazı durumlarda cerrahi operasyonla giderilmektedir. Hamilelikte bir ameliyata girmek, anne ve bebek sağlığı için çok ciddi risktir.

Genel olarak toparlayacak olursak, gebelik düşünenlerin kesinlikle mide balonu taktırmaması gerekir. Mide balonu taktırmış olanların da gebelikten korunması çok önemlidir. Aksi durumda hem anne hem de bebek için çok stresli bir dönem yaşanabilir.

Emzirme Döneminde Mide Balonu Takılır Mı?

Emzirme dönemi, gebelik kadar olmasa da, anneler için son derece stresli bir süreçtir. Özellikle ilk aylar, anneler ciddi anlamda yıpranmakta ve zorlanmaktadır. Bu süreçte annelere olabildiğince destek olunması, süt üretimi için sağlıklı beslenmesinin desteklenmesi gerekir.

Emzirme süreci tamamlanana kadar mide balonu tavsiye edilmemektedir. Mide balonunun riskleri, beslenmeye etkileri ve benzeri unsurlar nedeniyle bu süreçte takılmaması gerektiği ifade edilmektedir. Emzirme sürecinden sonra ise takılmasında bir problem olmadığı belirtilmektedir.

Her ne kadar emzirme dönemi tamamen bitene kadar mide balonu tavsiye edilmese de, bunun istisnaları da bulunmaktadır. Fazla kilolar nedeniyle oluşan hastalıkları olanlar için mide balonu, doğumdan sonraki ilk 6 ayın sonunda yapılabilir. Bu süreçte yaptırılacak mide balonu ile hastalıklar engellenebilir. Ancak söz konusu tedavinin yine emzirmeyi etkileyeceği bir gerçek. 

 

İlgili İçerikler

"Hayatınızın her anında, sağlığınıza verdiğiniz değer sizi daha güçlü kılar."
5/5 - (1 vote)
'
Whatsapp
💬Yardıma mı ihtiyacınız var?
Merhaba ,
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?