Mide Balonu Cerrahisi ve Psikolojik Etkiler

Mide Balonu Cerrahisi ve Psikolojik Etkiler

Mide Balonu Cerrahisi ve Psikolojik Etkiler

Mide balonu, obezite ve aşırı kilo için geliştirilmiş tedavilerden biridir. Bu tedavinin kilo vermeyi kolaylaştırıcı etkisi vardır. Ancak bu süreçte hastaların psikolojileri üzerinde de farklı etkilere neden olur. Psikolojik etkiler, hastadan hastaya göre değişse de, mutlaka dikkate alınması gereken bir konudur.

Obezite cerrahisi yöntemleri sayılırken, genellikle mide balonu da bu yöntemlerin arasında kabul edilir. Ancak mide balonu, cerrahi olmayan yöntemlerle yapılır. Dolayısıyla bir cerrahi işlem değildir.

Mide Balonu Cerrahisinin Psikolojik Etkileri

Basit sayılacak hastalıkların tedavisinde, öncesinde ve sonrasında dahi bazı psikolojik etkiler ortaya çıkabilmektedir. Mide balonu gibi uzun süreli (4-12 ay) tedavilerde, bu türden etkiler çok daha belirgindir.

Mide balonunun neden olduğu veya bu tedaviden kaynaklı farklı türden psikolojik etkiler vardır. Bunlara ilişkin detaylar şu şekildedir:

· Beslenme Alışkanlığı Zorlukları

Bu tedavinin temel hedefi, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazanılmasıdır. Mideye yerleştirilen balon ile birlikte hastalar daha az gıda ile doygunluk hissine ulaşırlar. Ancak mide genişleyen bir organ olduğu için hastaların bu süreçte yeni beslenme düzenine alışması ve bunları bir alışkanlık haline getirmesi gerekir.

Beslenme alışkanlığı kazanmak, mide balonuna rağmen bazıları için çok zor olabilir. Bunun oluşturduğu baskı, hastaları psikolojik olarak olumsuz etkiler. Bu etkinin doğru şekilde yönetilmesi ve kontrol edilmesi gerekir. Aksi halde hem kişinin yaşam kalitesi düşer hem de uygulanan tedavi başarısız olur.

Bu türden risklerden dolayı mide balonu ve diğer obezite tedavileri, psikolojik açından yapılan değerlendirmeden sonra onaylanır. Psikolojik olarak bu prosedüre uygun olmayan hastalara uygulanmaz.

· Sosyal İlişkiler

Mide balonu sonrasında hastaların yemelerinde ciddi değişimler meydana gelir ve gelmelidir. Bu noktada hastaların en ufak bir taviz vermemeleri çok önemlidir. Aksi durumda tedavinin başarısız olma olasılığı artar.

Yeme alışkanlıklarındaki değişimler, sosyal ilişkileri de etkiler. Arkadaşlarla kafeye gitme, yemekli toplantılara, buluşmalara katılma gibi etkinliklerde ciddi anlamda azalma meydana gelir.

· Beden Algısı

Aşırı kilolu ve obez olanların beden algıları düşüktür ve kendilerini beğenmezler. Diğer insanların da kendilerini beğenmediklerini düşünürler. Bütün bunlar kişilerin psikolojilerini olumsuz etkiler. Mide balonu ile birlikte fazla kilolarından kurtulan hastaların beden algılarında olumlu yönlü değişim meydana gelir.

Beden algısının olumlu değişimi ile insanlar kendi bedenlerini beğenmeye başlar. Böylece geçmişteki diğer insanların kendisini beğenmediğine dair algı da ortadan kalkar.

· Özgüven

Olumsuz beden algısı, özgüvenin ciddi anlamda düşmesine neden olur. İnsanların kiloları arttıkça özgüvenleri düşebilir. Bunun kontrol edilememesi sonucunda dramatik sonuçlar ortaya çıkar. Mide balonuyla birlikte fazla kilolar gittikçe, kaybedilen özgüven yeniden kazanılmaya başlanır.

· Anksiyete ve Stres

Stres ve anksiyete, gerek prosedürden önce gerekse de sonra görülebilir. Ameliyata dair endişeler, sonrasında yapılması gerekenlerin oluşturduğu baskı, fazla kilolardan bir an önce kurtulma isteği gibi hususlar, hastalara psikolojik baskıya neden olur. Psikolojik baskı nedeniyle de stres ve anksiyete oluşabilir.

Buradaki stres, belli bir seviyeye kadar normal ve olağan olarak kabul edilir. Ancak bunun kontrolü ve belli bir seviyeyi aşmaması çok önemlidir. Dolayısıyla hastaların süreçten önce kendilerini psikolojik olarak hazırlaması gerekir. Ayrıca doktorların tüm süreci ve yaşanması olası durumları anlatması da önemlidir. Sürecin detaylı olarak bilinmesi, buradaki psikolojik baskının azalmasına ve kırılmasına katkı verecektir.

Mide Balonu Sonrasında Psikolojik Destek Almak Gerekir Mi?

Hastaların psikolojik olarak kendilerini hazırlaması, doktorların detaylı bilgilendirme yapması ile bu süreç rahat olarak aşılır. Hastalar, diyet ve egzersiz programına uyduklarında, sadece 6 ay gibi kısa bir sürede ortalama 25 kg zayıflayabilir.

Her ne kadar prosedürün birçok olumlu yanı olsa da, psikolojik olarak bu sürece hazır olmak önemlidir. Hastaların tamamının bu süreçte psikolojik destek almaları gibi bir zorunluluk yoktur. Ancak bazı hastalar, stres yönetimi ve kontrolünde ciddi anlamda zorlanır. Buna bağlı olarak da psikolojik etkileri daha fazla hisseder. Bu tip kişilerin destek almaları, çok daha uygun ve doğru olacaktır.

Mide balonu, günümüzde yaygın olarak kullanılan obezite tedavisi seçeneklerinden biridir. Cerrahi işlem olmaması ve ortalama 40 dakikada uygulanması, en önemli avantajlarıdır. Bu sürecin sorunsuz ve kolay geçmesi için doktor seçimine özen gösterilmelidir.

"Hayatınızın her anında, sağlığınıza verdiğiniz değer sizi daha güçlü kılar."
5/5 - (1 vote)
'
Whatsapp
💬Yardıma mı ihtiyacınız var?
Merhaba ,
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?