Tüp Mide Ameliyatı ve Hormonal Değişiklikler

Tüp Mide Ameliyatı ve Hormonal Değişiklikler

Tüp Mide Ameliyatı ve Hormonal Değişiklikler

Tüp mide Ameliyatı, sindirim sisteminde midenin küçülmesi gibi önemli bir değişikliği hedeflemektedir. Bu değişikliğin en önemli etkileri sindirim sisteminde görülse de, vücudun genelinde de etkileri olmaktadır. Hormon seviyesindeki değişiklikler de bunlardan biridir.

Tüp mide Ameliyatı, midenin yaklaşık %80’lik kısmının alınarak küçültülmesini sağlar. Böylece hastalar çok daha az gıda ile doygunluk hissine ulaşır ve hızlı bir şekilde kilo verirler. Ayrıca kilo vermeye ve sindirim sisteminde yapılan değişikliğe bağlı olarak vücutta farklı değişimler de yaşanır.

Tüp Mide Ameliyat Sonrasında Görülen Hormonal Değişiklikler

Tüp mide ameliyatı sonrasında yaşanan değişimlerden biri de hormon seviyesi ile ilgilidir. Özellikle bazı hormonların seviyesinde, ameliyattan hemen sonra bir düşüş yaşanırken, bazılarının seviyesindeki değişim ise daha yavaş olmaktadır.

Hormonal değişiklikler, her hastada aynı seviyede olmaz. Ama ameliyattan sonra her hastada bu değişiklikler belli seviyelerde görülür. Görülen hormonal değişikliklere dair detaylar şu şekildedir:

· İnsülin Hormonu

Tip 2 diyabet, kandaki şeker seviyesinin olması gerekenden yüksek seviyede bulunmasına neden olan bir hastalıktır. Bu hastalığın temel nedeni ise fazla kiloya bağlı olarak vücutta oluşan insülin direncidir.

İnsülin, kanda bulunan şekerin hücrelere geçmesini ve böylece kandaki şeker seviyesinin düşmesini, dengelenmesini sağlayan bir hormondur. Ancak fazla kiloya bağlı olarak hücrelerde insüline karşı direnç oluşur. Dolayısıyla şeker seviyesi kanda kalır ve insülin hormonu görevini yerine getiremez.

Tüp mide ameliyatı sonrasında hastalar hızlı bir şekilde kilo verirler. Buna bağlı olarak insülin direnci ortadan kalkabilir ve insülin seviyesi ve etkisinde belirgin düzelmeler görülebilir. Ayrıca midenin küçülmesi ve buna bağlı olarak yemeklerin yavaş tüketilmesi ve sindirilmesi de kan şekeri üzerine olumlu etkiler yapar.

Her ne kadar burada direkt olarak insülin seviyesinde bir değişim olmasa da, etkisinde ciddi bir değişim vardır. Tüp mide Ameliyatı tarafından sağlanan en olumlu etkilerden birisinin de bu etki olduğu kabul edilmektedir. Bu etki sayesinde tip 2 diyabet ortadan kalkabilmektedir.

· Ghrelin Hormonu

Mide iç zarında bulunan G hücreleri, Ghrelin ismindeki hormonu salgılar. Açlık hormonu olarak da bilinen Ghrelin, salgılandığında mideye aç olduğunu iletir. Böylece kişi, açlık hisseder ve bir şeyler yemesi gerektiğini düşünür.

Ghrelin, insan yaşamının devamı açısından çok önemlidir. Ancak obez olanlarda bu hormon, normale göre daha fazla ve daha hızlı salgılanır. Böylece gereksiz yere açlık hissedilir ve kalori alınır. Bunlar ise yağa ve dolayısıyla kiloya dönüşür.

Tüp mide ameliyatı ile birlikte midenin büyük kısmı alınır. Bu durum, mide iç zarının büyük kısmının da alınmasına neden olur. Dolayısıyla Ghrelin hormonunun salgılanmasında ciddi bir düşüş meydana gelir. Hastalar daha az ve daha düşük şiddette açlık hissederler.

Ghrelin hormonunun seviyesinin azalması, bu ameliyatın en önemli kilo verme mekanizmalarından biridir. Prosedürün temel hedeflerinden olduğunu ifade etmek yanlış olmayacaktır.

· Bağırsak Hormonları

Bağırsaklardan salgılanan farklı hormonlar vardır. Bunlar yaygın olarak bilinmemesine karşın glukoz metabolizması, iştah kontrolü ve insülin düzenlenmesi gibi farklı konularda direkt veya dolaylı olarak görev yaparlar.

Tüp mide ameliyatı ile sindirim sisteminde bazı değişiklikler olacağından, bunların seviyelerinde de değişimler yaşanabilir. Yaşanan bu değişimler, iştah kontrolünün kolaylaşmasına, tip 2 diyabetin engellenmesine katkı verir. Kısaca bağırsak hormonlarındaki değişimler, olumlu etki yapmaktadır.

Tüp mide Ameliyatı, midenin küçültülmesini sağladığı gibi obezite nedeniyle seviyeleri bozulan hormonların normal seviyelere gelmesine de katkı vermektedir. Bu yönüyle de ilgili operasyonun insan sağlığını olumlu etkilediğini ifade etmek yanlış olmaz.

Kimler Tüp Mide Ameliyatı Olabilir?

Tüp mide ameliyatı, halk arasında mide küçültme ameliyatı, zayıflama ameliyatı gibi isimlerle de bilinmektedir. Ancak bu prosedürü zayıflama ameliyatı olarak nitelendirmek mümkün değildir. Zira uygulanma nedeni, obezitenin tedavi edilmesidir.

Yeme alışkanlıkları ve aşırı kiloları nedeniyle diyet ve egzersizle zayıflaması imkansız hale gelen obezite hastalarının kilo vermeleri için yapılır. Obez olmayanların bu ameliyatı mümkün değildir. Ayrıca tavsiye de edilmemektedir.

Ameliyatı olmak isteyenlerin beden kitle indekslerinin 35 ve üzeri olması ve ameliyata engel bir sağlık probleminin olmaması gerekir. Bu şartları sağlayanlar, tüp mide ameliyatı olabilir ve obeziteden hızlı ve kalıcı bir şekilde kurtulabilir.

"Hayatınızın her anında, sağlığınıza verdiğiniz değer sizi daha güçlü kılar."
5/5 - (1 vote)
'
Whatsapp
💬Yardıma mı ihtiyacınız var?
Merhaba ,
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?