14 Eylül 2023
Mide balonu, obezite tedavisi için geliştirilmiş, cerrahi olmayan yöntemlerden biridir. Hastaların midesine 500 ml hacmindeki balonun yerleştirilmesi şeklindedir. Buradaki temel hedef, hastaların mide hacimlerinin bir kısmının doldurulması ile hastaların daha az yemelerinin sağlanmasıdır.
Obezite, çağımızın en önemli hastalıklarından biridir. Bu hastalıkla mücadele için diyet ve egzersiz seçeneği her zaman işe yaramayabilir. Diyet ve egzersize rağmen kilo veremeyenlere, farklı tedaviler uygulanır. Mide balonu da bunlardan biridir. Ancak bu tedavinin mutlaka diyet ve egzersizle desteklenmesi gerektiği unutulmamalıdır.
Mide Balonu Çeşitleri
Mide balonu için kullanılan farklı yöntemler ve farklı balon tipleri vardır. Tedaviyi genel olarak iki sınıfa ayırmak mümkündür. Bunlar; endoskopik balonlar ve yutulabilir balonlar şeklindedir.
Endoskopik balonlar, endoskopik yöntemler ile mideye yerleştirilir. Burada hastaya sedasyon verilir ve sakinleşmesi sağlanır. Bazı hastalara anestezi uygulanması da söz konusu olabilir. Daha sonra yerleştirilecek balon, dikkatli bir şekilde, endoskopik yöntem kullanılarak mideye yerleştirilir. Bu yöntemde balonlar, kullanım süresinin dolmasından sonra yine endoskopik yöntemlerle çıkarılır.
Mideye yerleştirilen balon, daha sonra şişirilir. Şişirme için farklı sıvılar kullanılır. Kullanılan sıvıların insan sağlığına zararlı olmadığı kanıtlanmıştır. Dolayısıyla midede patlaması durumunda, insan sağlığı açısından herhangi bir risk oluşturmaz.
Diğer yöntem ise yutulabilir balonlardır. Bunlar, bol su ile yutulur ve daha sonra mide içerisinde şişirilir. Yutmada zorlanan hastalara, farklı ekipmanlarla yardım edilir. Yutulabilir balonlar, özel valfleri sayesinde süresi dolduğunda kendiliğinden iner ve sonrasında sindirim sistemi üzerinden atılır.
Mide Balonu Sonrasında Kilo Verme
Mide balonu tedavisinin temel hedefi kilo kaybıdır. Her ne kadar temel hedef kilo kaybı olsa da, buradaki öncelikli amaç hastaların beslenme alışkanlıklarını değiştirmektir. Mideye yerleştirilen balon sayesinde hastaların aşırı yemelerinin engellenmesi ve sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanması hedeflenir.
Balonun bir süre sonra çıkarılacak olması nedeniyle beslenme alışkanlıklarının değişmesi son derece önemlidir. Aksi takdirde balon çıkarıldıktan sonra hastalar yine eski yeme düzenine dönecek ve kaybettikleri kiloları çok hızlı bir şekilde alacaktır.
Mide balonu tedavisi sonrasında hastalar hızlı bir şekilde kilo vermeye başlar. İlk ayda hastalar ortalama olarak 5-7 kg verir. Diyet ve egzersiz programına ve hastanın kilosuna bağlı olarak verilecek kilo çok daha fazla olabilir.
İlk ay hızlı bir şekilde kilo verilmesine karşın, sonraki aylarda kilo verme yavaşlar ve her ay ortalama 4-5 kg verilir. Bu programa uyan hastalar, ilk 6 aylık süreçte ortalama 30 kg verebilir. Bu ise fazla kiloların çok önemli bir kısmıdır. Cerrahi olmayan bir yöntemle bu kadar fazla kilo verebilmek, son derece avantajlı kabul edilir.
Mide Balonu Yan Etkileri
Mide balonu, cerrahi olmayan bir yöntemdir. Bundan dolayı cerrahi işlemlerin riskleri ve komplikasyonları, bu prosedürde görülmemektedir. Ancak prosedürün farklı yan etkileri ve riskleri vardır. Bunlardan bazıları prosedürden hemen sonra ortaya çıkarken, bazıları ise daha sonraki süreçte ortaya çıkar.
- Mide bulantısı ve kusma, en sık görülen yan etkilerden biridir. Bu yan etki, prosedürden hemen sonra ortaya çıkar ve neredeyse hastaların tamamında görülür. Yerleştirilen balon, mide tarafından bir besin olarak algılanır ve sindirilmeye çalışılır. Sindirilmediğinde ise dışarı atma refleksi gösterir. Bu ise bulantı ve kusmaya dönüşür.
Prosedürden sonra hastalara bulantı engelleyici ilaçlar reçete edilir. Bu ilaçlar sayesinde söz konusu sorun ortalama 7 günde tamamen ortadan kalkar.
- Halsizlik, ilk günlerdeki beslenme sorunlarından dolayı ortaya çıkar. Bulantı ve kusma nedeniyle normal şekilde beslenmek çok zor olur ve bunun sonucunda enerjisiz kalan vücut halsiz kalır. Halsizlik de bir haftanın ardından büyük oranda geçer.
- Mide krampları, bulantı ve kusmalara bağlı olarak ortaya çıkar. Bu kramplar bazen zorlayıcı olabilir. Midenin balona alışması ile birlikte kramplar kendiliğinden son bulur.
Prosedürden hemen sonra bu yan etkilerin görülmesi normaldir. Bunlar geçici yan etkiler olmasına karşın bazı hastalar kısa sürede balonun tekrar çıkarılmasını istemektedir. Prosedürden önce bu yan etkileri bilmek ve buna göre karar almak gerekir.
Ayrıca prosedürün ilerleyen dönemlerinde reflü, mide ekşimesi, şişkinlik hissi ve kötü kokulu geğirme gibi yan etkiler de görülebilir. Bunların ortaya çıkmaması için mide balonu sonrası için verilen talimatların dikkate alınması gerekir.