Tüp Mide Ameliyatı Nedir?

Tüp Mide Ameliyatı Nedir?

Tüp Mide Cerrahisi Nedir?

Tüp mide ameliyatı, obezite tedavisinde kullanılan yöntemlerden biridir. Bu prosedürde, midenin yaklaşık olarak %80’lik kısmı çıkarılır ve geriye kalan kısım zımba hattı ile kapatılır. Böylece hastaların daha az gıda ile tokluk hissine ulaşması ve daha az kalori alması sağlanır.

Tüp Mide Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Obezite için geliştirilen tüp mide prosedürü, cerrahi bir operasyondur. Bu işlemde normal cerrahi işlem aşamaları izlenir. Ayrıca hastaların durumu uygun olduğu sürece laparoskopik yöntem, yani kapalı ameliyat yöntemi tercih edilir.

Kapalı ameliyat sayesinde süreç çok daha kolay ve sorunsuz olacaktır. Özellikle açık ameliyatın risklerinin ve yan etkilerinin çok büyük bir kısmı ortadan kaldırılır. Bütün bunlar ise daha rahat bir iyileşme süreci ve daha hızlı kilo verme anlamına gelir. Tüp mide ameliyatı için izlenmesi gereken adımlar şu şekildedir:

  • İlk olarak hastalar genel anestezi altına alınır.
  • Karın bölgesinin 4-5 yerinden büyüklükleri en fazla 1 cm olacak şekilde kesiler açılır.
  • Bu kesilerin birinden karın bölgesine kamera gönderilirken, diğer kesiler üzerinden ise tıbbi aletler gönderilir.
  • Kameradan gelen görüntüler ekrandan izlenerek ameliyat gerçekleştirilir.
  • Ameliyatta ilk olarak mideye bir kalibrasyon tüpü yerleştirilir ve bu tüp ile mide şekillendirilir.
  • Geriye kalan kısım ise kesilerek vücut dışına çıkarılır.
  • Oluşan yeni mide zımba ile kapatılır ve bu bölgede (stapler hattı) kaçak kontrolleri yapılır.
  • Stapler hattı kaçak kontrolünün ardından prosedür sonlandırılır.

Prosedürden sonra hastalar 2-4 gün boyunca hastanede kalır. Bu süreçte kaçak kontrolleri yapılmaya devam edilir. İlgili bölgedeki kaçağın en önemli belirtisi, yüksek ateş ve yeni başlayan karın ağrısıdır. Bu belirtilerin olması durumunda kaçaktan şüphelenilir ve gerekli kontroller yapılır.

Tüp mide ameliyatı sırasında kullanılan tüp çok önemlidir. Bu tüpe, kalibrasyon tüpü denilmesinin nedeni, geriye kalacak mide bölümünü kalibre etmesidir. Bu tüp aşırı dar olduğunda tıkanıklıklar ve darlıklar oluşabilir. Bu yüzden doğru tüpün tercih edilmesi çok önemlidir.

Kimler Tüp Mide Ameliyatı Olabilir?

Tüp mide ameliyatı, bir obezite tedavisidir. Bu prosedürün bir zayıflama ameliyatı olmadığının bilinmesi gerekir. Dolayısıyla sadece obezite hastaları için uygundur, diğer sağlık insanlara uygulanmaz.

Bir kişinin obez olup olmadığı, beden kitle indeksine göre belirlenir. Beden kitle indeksi 30 ve üzerinde olanlar obez olarak kabul edilir. Tüp mide cerrahisi ise beden kitle indeksi 35 ve üzerinde olan hastalara uygulanır. BKİ’si 30 ve 35 arasında olanlar ise ancak hipertansiyon, tip 2 diyabet gibi rahatsızlıkları olması durumunda ilgili ameliyatı olabilir.

Beden kitle indeksinin yanında hastaların anestezi ve ameliyat için de uygun olması gerekir. Aksi durumda prosedür gerçekleştirilmez. Prosedüre uygun olmayan adaylar şu şekildedir:

  • Kalp yetmezliği olanlar
  • Karaciğer hastalıkları bulunanlar
  • Anestezi almaya engel sağlık problemleri olanlar
  • Psikolojik rahatsızlıkları olanlar
  • Uyuşturucu ve alkol bağımlıları

Tüp Mide Ameliyatı Sonrasında İyileşme

Tüp mide ameliyatı sonrasında iyileşme süreci, hastadan hastaya göre değişkenlik gösterir. Ancak bu sürecin genel hatları, neredeyse tüm hastalarda benzerdir. Ameliyattan çıkan hastalar 2-4 gün boyunca hastanede kontrol altında tutulur. Burada sadece berrak sıvı ile beslenirler.

İlk günlerde ameliyat bölgesinde ağrı ve şişlik olması normaldir. Ağrılar için hastalara ağrı kesici verilir. Bir süre sonra ağrılar ve şişlikler azalarak kaybolur. Bu süreçte ek bir tedavi gerekmez.

Taburcu edilen hastaların evlerindeki ilk günleri dinlenerek geçirmesi ve sıvı diyetine devam etmesi gerekir. Bu süreçte beslenme çok önemlidir. Hazırlanan diyet programı, en ufak bir esneklik gösterilmeden uygulanmalıdır.

İlk 2 haftanın ardından iyileşme süreci önemli ölçüde tamamlanmış olacaktır. Bu aşamadan sonra hastalar, ağır kaldırmamak, aşırı yorulmamak, kendilerini zorlamamak ve ağır işlerde çalışmamak şartı ile günlük rutinlerine dönebilir. İyileşmenin tamamlanması ise ortalama 4-6 hafta sürer.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrasında Kilo Verme

Prosedürden sonra hastalar hızlı bir şekilde kilo vermeye başlar. Diyet ve egzersize dikkat edenler, ilk ay ortalama 8-10 kg verir. Daha sonra verilen kilo miktarı azalsa da ortalama 6-7 kg olur. Dolayısıyla hastalar ilk 6 ayda, fazla kilolarının büyük kısmını vermiş olurlar.

Tüp mide ameliyatı , kilo vermeyi kolaylaştırıcı etki yapar. Ancak hastaların yüksek kalorili gıdalardan ve aşırı yemekten kaçınması gerekir. Aksi halde istenen sonuçlar tam olarak ortaya çıkmayacaktır.

"Hayatınızın her anında, sağlığınıza verdiğiniz değer sizi daha güçlü kılar."
5/5 - (1 vote)
'
Whatsapp
💬Yardıma mı ihtiyacınız var?
Merhaba ,
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?