Obezite Ameliyatının Riskleri ve Komplikasyonları

Obezite Ameliyatının Riskleri ve Komplikasyonları

Obezite Ameliyatının Riskleri ve Komplikasyonları

Obezite Ameliyatı, hastalığın tedavisi için geliştirilmiş farklı yöntem ve teknikleri içerir. Hastanın genel durumuna bağlı olarak bunlardan uygun olan tercih edilir. Ancak bu prosedürlerin kendi içerisinde riskleri ve komplikasyonları bulunur.

Obezite Ameliyatının riskleri ve komplikasyonları, uygulanan prosedürlere göre değişkenlik gösterir. Bu risklerden bazıları hafif ve tedavi gerektirmezken, bazıları ise son derece ciddidir ve acil müdahale gerektirir.

Tüp Mide Ameliyatı Riskleri ve Komplikasyonları

Tüp mide ameliyatı, midenin yaklaşık %80’lik kısmının alınmasını içerir. Bu işlem hastaların durumunun el vermesi durumunda laparoskopi ile yapılır. İşlemden sonra hastalar daha az gıda ile tokluk hissi yaşar. Böylece kalori alımları azalır ve hızlı bir şekilde kilo vermeleri sağlanır.

Tüp mide ameliyatının farklı riskleri ve komplikasyonları vardır. Bunlardan öne çıkanlar şunlardır:

·  Midede Tıkanıklık veya Darlık

Tüp mide ameliyatında midede darlık ve tıkanıklık oluşmaması için prosedür sırasında kalibrasyon tüpü kullanılır. Kalibrasyon tüpü ile mide şekillendirilir. Bu işlem sırasında kalibrasyon tüpünün kullanılmaması veya olması gerekenden daha dar bir tüp kullanılması nedeniyle darlık meydana gelebilir. Hatta bu darlıklar tıkanıklığa dahi dönüşebilir.

Bu sorunun en önemli belirtisi, gıda intoleransı ve dirençli kusmadır. Söz konusu belirtilerin görülmesi durumunda hastanın hemen doktoruna durumu bildirmesi gerekir.

·  Stapler Hattında Oluşan Kaçaklar

Tüp mide ameliyatında midenin büyük kısmı alındıktan sonra geri kalan açıklık özel bir zımba ile birleştirilir. Tıpkı kağıtların zımbalanması gibi mide dokuları zımbalanır. Bu şekilde yapılan işlem sonrasında kapatılan bölge, stapler hattı olarak ifade edilir. Bu prosedürün en önemli risklerinden biri de stapler hattında meydana gelen kaçaklardır.

Bu kaçakların görülme olasılığı %1’den daha düşük. Ancak son derece ciddi olduklarından dolayı %1 gibi küçük bir oranın dahi dikkate alınması gerekir. Söz konusu kaçakların en önemli nedeni olarak işlemi yapan cerrahın deneyimsizliği, kullanılan cihazdaki sorunlar gösterilmektedir.

Gastric Bypass Riskleri ve Komplikasyonları

Gastric bypass, midenin yaklaşık %90’lık kısmının alınması, oluşan yeni mideye ince bağırsakların bir bölümünün bypass edilerek eklenmesi şeklinde bir prosedürdür. Temel hedef midenin küçülerek daha az gıda tüketimi ve ince bağırsakların küçültülerek daha az gıda emilimidir. Bu prosedürün ciddi riskleri ise şunlardır:

· Marjinal Ülser

Bir tür peptik ülser olarak ifade edilen marjinal ülser, genellikle mide bağırsak anastamozunun kenarındaki mukozada meydana gelir. Görülme olasılığı %1 ile %16 arasındadır. Görülme sıklığının bu kadar değişken olmasının temelinde, farklı risk faktörlerinin bulunmasıdır. Hastanın yaşı, cerrahi teknik, yanlış dikiş kullanımı bu risk faktörlerinden bazılarıdır.

Marjinal ülser, prosedürden 1-3 ay sonra görülmektedir. En önemli belirtisi ağrı olup, ağrıya ek olarak kanama da görülebilir.

· Anastomoz Kaçağı

Anastomoz kaçağı, en ciddi risklerden biridir. Görülme olasılığı %1’den daha düşüktür. Ancak zamanında fark edilmediğinde ölümcül dahi olabilmektedir. Ayrıca bu sorun ameliyattan hemen sonra ortaya çıkabileceği gibi daha sonraki süreçlerde de oluşabilir. Bundan dolayı hastaların ilk aylarda düzenli kontrolleri çok önemlidir.

Mide Balonu Riskleri ve Komplikasyonları

Mide balonu, cerrahi olmayan bir işlemdir ve obezite tedavisinde yaygın olarak kullanılır. Mideye balon yerleştirme işlemidir. Yerleştirilen balon, bir süre sonra çıkarılır. Cerrahi bir işlem olmamasında karşın bu yöntemin farklı yan etkileri ve riskleri vardır.

En ciddi mide balonu riski, yerleştirilen balonun midede veya bağırsaklarda tıkanıklığa neden olmasıdır. Günümüzde kullanılan gelişmiş yöntemler ile bu riskler çok düşük olsa da, böyle bir risk olduğu bilinmelidir.

Mide Ameliyatı Sonrasında Şikayetler

Obezite tedavisi için yapılan mide ameliyatlarından sonra hastaların bazı ortak şikayetleri vardır. Bu şikayetler genelde geçicidir ve ek bir tedavi gerektirmez. Ancak yakın takip edilmeleri önemlidir. İşte o şikayetler:

  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • Mide krampları
  • Halsizlik
  • Şişkin hissetmek
  • Reflü
  • Ağızdan kötü koku gelmesi
  • Beslenme problemleri
  • Ameliyat bölgesinde ağrı

Buradaki yan etkiler, obezite Ameliyatı kapsamında yapılan tüm ameliyatlardan sonra görülebilir. Bunların görülmesi genellikle normal kabul edilir ve hatta beklenir. Sindirim sisteminin değişmesi, ilgili şikayetlerin temel nedenidir. Sindirim sisteminin düzenli şekilde çalışmaya başlaması ile birlikte bu sorunlar kendiliğinden ortadan kalkar.

Obezite Ameliyatının riskleri ve komplikasyonları mutlaka takip edilmeli ve fark edilenler hakkında doktora bilgi verilmelidir.

"Hayatınızın her anında, sağlığınıza verdiğiniz değer sizi daha güçlü kılar."
5/5 - (1 vote)
'
Whatsapp
💬Yardıma mı ihtiyacınız var?
Merhaba ,
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?