Obezite Cerrahisi Çeşitleri

Obezite Cerrahisi Çeşitleri

Obezite Cerrahisi Çeşitleri

Obezite Cerrahisi Çeşitleri

Obezite cerrahisi çeşitleri, tarihsel süreç içerisinde farklı denemeler sonucunda ortaya çıkmıştır. İlk defa modern tarzdaki obezite ameliyatları 1950’li yıllarda yapılmış, o zamandan günümüze kadar farklı teknikler geliştirilmiştir.

Bu tekniklerin temel hedefi aynıdır; hastaların kilo vermesi. Ancak tekniklerin hem uygulanışı hem de etkileri farklıdır. Bundan dolayı hastalara uygulanacak yöntemler belirlenirken, kapsamlı değerlendirmeler yapılır.

Obezite Cerrahisi Çeşitleri Nelerdir?

Obezite cerrahisi, kendi içerisinde farklı çeşitleri olan bir tedavi yöntemidir. Bunlardan bazıları günümüzde yoğun olarak kullanılırken, bazıları ise farklı dezavantajları nedeniyle tercih edilmemektedir. Günümüzde yaygın olarak kullanılan ve beklentileri karşılayan yöntemler şunlardır:

·Tüp Mide Ameliyatı (Sleeve Gastrektomi)

Tüp mide ameliyatı veya bilinen diğer adıyla sleeve gastrektomi, günümüzde en yaygın uygulanan yöntemlerden biridir. Mide küçültme ameliyatı denildiğinde direkt olarak bu yöntem akla gelir.

Bu yöntem ile midenin %80’lik bölümü çıkarılır ve vücut dışına alınır. Diğer kısımlar ise bir kalibrasyon tüpü yardımı ile şekillendirilir. Böylece geriye kalan mide bölümü, adeta bir tüpe benzer. Tüp mide ameliyatı, hastaların yeme kapasitelerini düşürür ve kilo vermelerini sağlar.

·Gastric Bypass

Gastric bypass ile midenin %90’lık kısmı bypass edilir. Daha sonra ise ince bağırsağın bir bölümü bypass edilerek oluşturulan yeni mideye bağlanır. Midenin bypass edilen kısmı, daha sonra ince bağırsağa tekrar bağlanır, ancak bu bölümün artık yemek borusu ile bir bağlantısı kalmaz.

Gastric bypass ile hem yeme hem de emilim kapasitesi düşürülür. Böylece hastalar çok daha etkili şekilde kilo verebilir. Ancak emilim kapasitesi düştüğünden sağlıklı beslenmek, diyetin içerisinde vitamin ve minerallerin olması çok önemlidir.

·Mini Gastric Bypass

Mini gastric bypass, tüp mide ameliyatında olduğu gibi önce midenin küçültülmesi ile başlar. Daha sonra ise küçük bir bölümü bypass edilen ince bağırsak yeni mide ile birleştirilir.

Temelde gastric bypass ameliyatı ile benzerlik gösterir. Ancak emilim kapasitesi burada çok daha az düşürülür. Böylece vitamin ve mineral yetersizliği riski daha düşük olur.

·Mide Kelepçesi (Gastric Band)

Mide kelepçesi veya bilinen diğer isimleri ile mide bandı, gastric band prosedürü, yeme kapasitesini düşürmeyi hedefleyen bir yöntemdir. Ancak burada midenin bir kısmı alınmadığından ya da bypass edilmediğinde, hastaların iştahlarını kontrol etmesi gerekir.

Mide kelepçesi, özellikle verilen diyet ve egzersiz programına uyulduğunda beklentileri karşılamaktadır. Hastaların daha erken tokluk hissine ulaşmalarını sağlar. Ancak diyet ve egzersize uyulmadığında, beklenen sonucu vermeyebilir.

·Mide Balonu

Mide balonu, ağız yolu ile mideye bir balon yerleştirilmesi ve bu yol ile midenin hacminin küçültülmesine yönelik bir prosedürdür. Bu prosedürde cerrahi bir işlem uygulanmaz. Hastalar balonu direkt olarak yutar veya endoskopik yol ile mideye yerleştirilir. Daha sonra ise serum fizyolojik veya farklı bir sıvı ile şişirilir.

Mide balonu, yeme kapasitesini düşürmeyi hedefler. Hastanın durumuna göre yerleştirilen balon 2-6 ay sonra çıkarılır. Yani geçici bir tedavidir.

·Duodenal Switch

Duodenal Switch, midenin sleeve gastrektomi ameliyatındaki gibi küçültülmesini içerir. Küçültülen mide, ince bağırsağın ikinci bölümü olan ileuma kısmına bağlanır. İlk bölüm ise bypass edilir. Ancak il bölüm, safra sıvılarının sindirim sisteminde kalması için kullanılır.

Bypass edilen ince bağırsağın safra kesesi ile bağlantısı yapılır ve ince bağırsak ile kalın bağırsağın birleşim noktasından önceki bir noktada, ince bağırsağa bağlanır.

Obezite Ameliyatları Nasıl Yapılır?

Obezite ameliyatları için kullanılan iki yöntem vardır. Bunlara ilişkin detaylar şu şekildedir:

· Kapalı Ameliyat (Laparoskopi)

Laparoskopik cerrahi, günümüzde yaygın olarak kullanılır. Bu yöntemde karın bölgesine sadece 0,5-1 cm büyüklüğünde 4-5 adet kesi açılır. Sonrasında ise bu kesilerden tıbbi cihazlar ve kamera ilgili bölgeye gönderilir.

Kameranın ekrana aktardığı görüntüler üzerinden ameliyat gerçekleştirilir. Ameliyat tamamlandıktan sonra ise açılan kesiler kapatılır.

Büyük kesilerin olmaması, iyileşme süresinin kısalmasını, risklerin ise azalmasını sağlar. Ancak bu yöntem için cerrahın deneyimli olması çok önemlidir.

· Açık Ameliyat

Açık ameliyat, bilinen geleneksel cerrahi yöntemdir. Burada karın bölgesinde büyük bir kesi açılır ve daha sonra gerekli işlemler yapılır. Son olarak ise kesi kapatılarak işlem tamamlanır.

Bu yöntemde büyük bir kesi olması nedeniyle iyileşme süresi daha uzun, riskler ise daha fazladır. Bundan dolayı zorunlu olmadıkça açık ameliyatlar günümüzde tercih edilmemektedir.

"Hayatınızın her anında, sağlığınıza verdiğiniz değer sizi daha güçlü kılar."
5/5 - (1 vote)
'
Whatsapp
💬Yardıma mı ihtiyacınız var?
Merhaba ,
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?