Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Egzersiz Önerileri

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Egzersiz Önerileri

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Egzersiz Önerileri

Tüp mide Ameliyatı sonrası egzersiz, hastalar açısından çok büyük bir öneme sahiptir. Yapılacak egzersizler iyileşme sürecini destekleyeceği gibi aynı zamanda kilo verme süreçlerine de katkı verecektir. Ancak bunun için doğru zamanda doğru egzersizlerin yapılması gerekir.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Egzersize Ne Zaman Başlanır?

Tüp mide ameliyatı, midenin yaklaşık olarak %80’lik kısmının alındığı bir cerrahi işlemdir. Bu cerrahi işlem sonrasında hastaların 2-4 gün hastanede kalması gerekir. Gerekli kontrollerin ardından her şeyin yolunda olduğu tespit edildiğinde, hastalar taburcu edilir.

Hastanedeki ilk günün tamamı yatakta geçirilebilir. Ancak ikinci gün hastaların yavaş yavaş ayağa kalkması ve yürümesi istenir. İşte bu süreç, aynı zamanda egzersizlerin ne zaman başlayacağının da işaretidir.

Bu dönemdeki egzersizler çok hafiftir, dolayısıyla klasik egzersiz anlayışından farklı olduğunun bilinmesi gerekir. Zaman içerisinde, hastaların iyileşme sürecinin de tamamlanması ile egzersizlerin seviyesi artar ve klasik egzersiz anlayışına yakın egzersizler yapılır.

Tüp mide Ameliyatı sonrası egzersiz konusunda hastaların kesinlikle doktorlarının talimatları ve tavsiyelerine göre hareket etmesi gerekir. Zira su süreç son derece kritiktir ve egzersiz yaparken ameliyat sonuçlarını riske atmamak önemlidir. Bu ise ancak doktor talimat ve tavsiyelerine uymakla mümkün olur.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Egzersiz Önerileri

Tüm mide ameliyatı sonrası hastaların ayağa kalkması ile birlikte egzersiz süreci başlar. İyileşme ve kilo verme için büyük bir öneme sahip egzersizlerin, doğru şekilde seçilmesi gerekir. Bu sürece ilişkin uzman önerileri şu şekildedir:

· Yürüyüş

Hastalar ayağa kalktıktan sonra hafif yürüyüşlere başlar. Bu yürüyüşler ilk olarak hastanede veya klinikte yapılır. Başlangıçta kısa süreli ve çok hafif tempoda yapılan yürüyüşler, iyileşme süreciyle birlikte hem mesafe hem de tempo olarak artar.

Yürüyüşler, hastaneden taburcu olduktan sonra ev içinde yapılabilir. Koridorda, kısa mesafeli yürüyüşler yapılarak sindirim sistemi çalıştırılır. İlk haftanın sonunda ise artık dışarı çıkılır ve açık havada yürüyüşler yapılır. Hastalar, kendilerini kötü hissetmedikleri sürece 1 km’ye kadar yürüyebilir.

İlk 3 haftanın ardından ise yürüyüşlerin temposunun artması gerekir. Ayrıca mesafe yerine artık süre tutulması daha uygun olacaktır. Bu süreçte, tam iyileşme gerçekleşmiş ve doktor da onay vermişse 30 dakika ile 60 dakika arasında, yüksek tempoda yürünebilir.

· Koşu

Koşu, genellikle ilk 4 haftanın geçmesinden sonra başlanan bir egzersizdir. Söz konusu egzersiz de yine doktor onayı olması durumunda yapılır. Hastalar, ilk zamanlarda hafif tempoda koşar ve kendilerini çok fazla zorlamaz.

Bu süreçte ağrı veya benzeri türden bir olumsuz etkinin olmaması durumunda hastalar hem tempoyu hem de süreyi artırır. Koşu, diğer kardiyo antrenmanları gibi kalori yakmada son derece etkili bir egzersizdir.

· Ağırlık Kaldırma

Ağırlık kaldırma, bu süreçte ilk tercih edilecek egzersizlerden biri değildir. Genellikle ilk 2-3 ay tavsiye edilmez. Hatta hastalar yapmak istemedikçe de tavsiye edilen bir egzersiz türü değildir. Zira bu egzersizlerin karın bölgesinde fıtığa neden olma olasılığı vardır. Ameliyattan sonra karın dokusunun zayıflaması, fıtık riskini artırır.

Hastalar, ağırlık egzersizi yapmak isterlerse ilk 2-3 ayın sonunu beklemelidir. Ayrıca bu egzersiz için mutlaka doktorlarından onay almaları da gerekmektedir. Onay almadan yapılacak ağırlık kaldırma egzersizleri, istenmeyen sonuçlara yol açabilir.

Egzersiz Yaparken Dikkat Edilecekler

Egzersizler, bu süreç açısından hayati öneme sahiptir. Egzersiz yaparken dikkate alınacak bazı hususlar, bütün bu sürecin çok daha sorunsuz olmasına katkı verecektir. Dikkate alınması gereken hususlar şu şekildedir:

  • Egzersiz programını gerçekçi ve yapılabilir şekilde düzenlemek gerekir. Gerçekçi olmayan hedefler, motivasyonun düşmesine ve egzersizlerin bırakılmasına neden olabilir.
  • İlk dönemlerde egzersizler yavaş yapılmalı ve zamanla kademeli olarak artırılmalıdır.
  • Keyif alınan egzersizler tercih edilmelidir.
  • İlk dönemlerde beslenme tam rayına oturmadığından hastaların bir anda kendilerini güçsüz hissedebileceği unutulmamalıdır.
  • Uygun bir partner ile yapılan egzersizlerin daha keyifli olacağı unutulmamalıdır.
  • Egzersiz sırasında karın bölgesinde meydana gelecek ağrı veya benzeri olumsuzluk durumunda egzersizin hemen bırakılması ve durumun doktora bildirilmesi gerekir.
  • Egzersizleri doğru ayakkabılar ve kıyafetlerle yapmaya özen gösterilmelidir.

Tüp mide Ameliyatı sonrası egzersiz büyük bir öneme sahiptir. Ancak tüm bu sürecin doktor kontrolünde ve talimatlarına uygun olması gerektiği kesinlikle unutulmamalıdır.

"Hayatınızın her anında, sağlığınıza verdiğiniz değer sizi daha güçlü kılar."
5/5 - (1 vote)
'
Whatsapp
💬Yardıma mı ihtiyacınız var?
Merhaba ,
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?