4 Ekim 2023
Mide Balonu Cerrahisi Sonrası Egzersiz Önerileri
Mide balonu, obezite tedavisi ve fazla kiloların verilmesi için geliştirilmiş bir prosedürdür. Bu prosedürün başarılı olabilmesi için hastaların mutlaka düzenli olarak egzersiz yapmaları ve egzersizleri de doğru bir diyetle desteklemeleri gerekir.
Mide Balonu Sonrası Egzersiz Önerileri
Mide balonu, her ne kadar çok etkili bir yöntem olsa da, tek başına istenen etkiyi göstermez. Yani mideye balon yerleştirilmesi, kilo vermek için tek başına yeterli değildir. Mutlaka diyet ve egzersiz ile desteklenmesi gerekir.
Mide, genişleyebilen bir organdır. Diyet ile bu genişleme engellenir. Egzersiz ise kalori yakımı ve dolayısıyla da kilo vermeyi hızlandırır. Başarılı bir egzersiz programı ile hastalar, sadece 6 ay gibi kısa bir sürede 20-30 kg verebilmektedir. Böylece hem obeziteden kurtulmuş olunur hem de istenen vücut ölçülerine kavuşulur.
Prosedürden hemen sonra her egzersizin yapılması uygun olmayabilir. Bu noktada doktor talimatlarına ve tavsiyelerine göre hareket edilmesi çok önemlidir. Mide balonu sonrası egzersiz önerileri şu şekildedir:
Prosedürden Hemen Sonra
Prosedürden hemen sonraki dönemde hastaların sadece yürüyüş yapmaları tavsiye edilir. Zira balonun mideye alışması sürecinde hastaların bulantı ve kusmaları olacaktır. Ayrıca bazı hastalarda mide krampları da görülebilir. Böyle bir süreçte vücudun aşırı zorlanmaması gerekir.
Yürüyüş, bağırsakların çalışması ve sindirim sisteminin düzene girmesi açısından olumlu katkı yapar. Buna ek olarak da kalori yakılmasını sağlar. Yürüyüşün temposunun orta ve yüksek olması önemlidir. Yürüyüş süresi ise ortalama 30-60 dakika arasında olmalıdır. Ancak doktorun bu noktada farklı talimat ve tavsiyeleri varsa onların dikkate alınması gerektiği unutulmamalıdır.
Prosedürden 2 Hafta Sonra
Mide balonu, cerrahi olmayan bir işlemdir. İşlemden birkaç sonra hastalar taburcu edilir ve normal hayatlarına dönmeleri sağlanır. Ancak bulantı, kusma ve mide krampları hastaları ilk hafta zorlayabilir İlk 2 haftanın ardından ise bu sorunlar büyük ölçüde geçer ve hastalar egzersiz konusunda daha özgür olurlar. Bu dönemde yapılması tavsiye edilen egzersizler şunlardır:
· Yürüyüş
Yüksek tempoda ve en az 60 dakika boyunca yapılacak yürüyüşler, kalori yakılmasını sağlayacaktır. Özellikle ilk dönemde kondisyonu olmayanlar açısından en ideal seçenek, yüksek tempoda yürüyüştür.
· Koşu
Hafif ve orta şiddette yapılacak koşu, bir diğer önemli alternatif olarak dikkat çeker. Orman gibi açık alanlarda yapılacak koşular, hastaların psikolojik olarak da rahatlamasına ve temiz hava almasına katkı verecektir. Ancak böyle bir imkan yoksa spor salonlarındaki koşu bantlarında 30-40 dakika boyunca orta tempoda koşulabilir.
· Bisiklet
Bisiklet, hem kalori yakan bir spor hem de keyifli bir etkinliktir. Eğlenirken spor yapmak isteyenler için en ideal seçeneklerden biri olduğunu söylemek yanlış olmaz. Ancak bisiklet için uygun ekipmanın bulunması gerekir. Bundan daha da önemlisi, bisiklet sürülecek alanların varlığı temel şarttır. Söz konusu şartlara sahip olanlar, bisiklet seçeneğini değerlendirebilir.
· Kardiyo Egzersizleri
Tek tek egzersiz seçeneklerinin yanında genel olarak bir tavsiye de verilmektedir. Bu süreçte kardiyo egzersizleri, hastaların egzersiz ihtiyaçları için ideal seçenektir. Kardiyo egzersizleri ile kalp atış hızı artırılır ve böylece kalori yakımı da ciddi şekilde hızlanmış olur.
· Yüzme
Yüzme, hem keyifli hem de kalori yakıcı bir egzersiz olarak dikkat çeker. Doktorun onay vermesi durumunda yapılabilecek egzersizlerden biridir. Ortalama 30-60 dakika arasında yüzme, vücuttaki kasların büyük kısmının çalışmasını sağlar. Buna bağlı olarak da yüksek seviyede kalori yakımı gerçekleşir.
Mide Balonu Sonrasında Egzersiz Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Mide balonu sonrasında egzersiz yapmak, temel şartlardan biridir. Ancak bunu yerine getirirken, dikkat edilmesi gereken birçok önemli husus vardır. Bu hususlar şu şekildedir:
- Egzersize başlamadan önce hastaların doktorlarından onay almaları gerekir. Bu onay sırasında yapılacak egzersizler, süreleri ve şiddetleri hakkında bilgi verilmesi yararlı olacaktır.
- Egzersizlere yavaş başlamak önemlidir. Prosedürden sonra vücudun bu duruma alışması beklenmeli ve vücut zorlanmamalıdır.
- Egzersizlerde olması gereken özelliklerin başında süreklilik gelir. Belirlenecek programa göre hareket edilmeli ve taviz vermeden, belirlenen günlerde egzersizler yapılmalıdır. Bir süre sonra bunlar alışkanlık haline gelecektir.
- Mide balonuna aşırı baskı yapacak hareketlerden kaçınmak gerekir.
- Egzersiz sırasında mide ve karın bölgesinde beklenmeyen bir ağrı oluştuğunda hareket bırakılmalı ve durum doktora bildirilmelidir.