Tüp Mide Ameliyatı ve Metabolizma İlişkisi

Tüp Mide Ameliyatı ve Metabolizma İlişkisi

Tüp Mide Ameliyatı ve Metabolizma İlişkisi

Tüp mide Ameliyatı ve metabolizma ilişkisi, bu ameliyatı yaptırmak isteyenlerin merak ettikleri konulardandır. Metabolizma hızı ile direkt ilişkili olan tüp mide ameliyatı, obezite tedavisindeki en etkili yöntemlerden biridir.

İnsan metabolizması, beslenme, genetik ve dış etkenler gibi farklı unsurlardan etkilenir. Zaman içerisinde metabolizma bir dengeye oturur ve büyük bir değişiklik olmadığı sürece metabolizmada değişim olması beklenmez. Kilo vermek ve obeziteyi yenmek için bu dengenin bozulması ve yeni metabolizmanın oluşturulması gerekir.

Tüp Mide Ameliyatınin Metabolizmaya Etkileri

Tüp mide Ameliyatı, sindirim sisteminin en önemli organlarından olan midenin %80’inin alınması şeklindedir. Böylesine büyük bir cerrahi işlem ile metabolizma arasında direkt bir ilişki vardır ve yapılan cerrahi işlem, dengede olan metabolizmayı etkiler.

Tüp mide ameliyatının metabolizma üzerinde farklı etkileri vardır. Bunlardan öne çıkanlar ve bunlara ilişkin detaylar şu şekildedir:

· Metabolik Hız

Metabolik hız, sindirilen gıdalardan elde edilen kalorilerle direkt ilgilidir. Tüp mide ameliyatı sonrasında hastaların mide kapasiteleri belirgin olarak azalır ve buna bağlı olarak da daha az gıda tüketilir. Bu durumun neticesinde ise metabolik hızda değişim meydana gelir.

Metabolik hız, kendi içerisinde farklı türleri olan bir kavramdır. Örneğin; uykuda veya dinlenmede vücut, bazal metabolik hıza geçer. Daha az gıda tüketilip, daha az kalori alındığı için bazal metabolizma hızında bir yavaşlama meydana gelir. Vücut, az kalori geldiği için az harcamaya çalışır.

Bir diğer etki ise gıdalardan alınan kalorilerin yetersizliği nedeniyle oluşan açığın kapatılması sürecinde görülür. Bu süreçte yağlar yakılmaya ve buradan kalori elde edilmeye başlanır. Yağların yakılması süreci de yine metabolizma hızını etkiler.

· Hormon Seviyesindeki Değişimler

İnsan metabolizmasının düzenlenmesindeki en önemli etkenlerin hormonlar olduğunu söylemek yanlış olmaz. Sindirim sistemi üzerindeki hormonların etkisi de son derece fazladır. Tüp mide ameliyatı ile birlikte midenin küçülmesi, açlık hormonunun daha az salgılanmasına yol açar. Bu durum ise hormon seviyesinde değişime neden olur.

Hormon seviyesinde meydana gelen bu değişim hastaların iştahının azalmasına ve daha az yemek yemelerine neden olur. Bu ise metabolizma üzerinde farklı etkilere yol açar.

· İnsülin Duyarlılığı

Metabolizma açısından tip 2 diyabet gibi bazı kronik hastalıklar vardır. Tip 2 diyabetin en önemli nedeni, aşırı yağlanma ve buna bağlı olarak insülin duyarlılığında meydana gelen değişimdir. Hastalığın en önemli etkisi ise salgılanan insülinin beklenen etkiyi göstermemesi ve dışarıdan insülin alınmasına neden olmasıdır.

Tüp mide ameliyatı ile birlikte hastaların insülin direnci düşer ve tip 2 diyabet hastalığı kaybolur. Böylece kan şekerinin düşmesi ve dengelenmesi için dışarıdan ilaç almaya gerek kalmaz. Bu açıdan ameliyatın metabolizma üzerinde olumlu etkileri olduğunu söylemek yanlış olmaz.

· Kas ve Yağ Kütlesindeki Değişim

Tüp mide ameliyatı, sadece yağ kitlesinin azaltılmasına yönelik bir prosedürdür. Prosedür ile birlikte vücuttaki yağlar ciddi anlamda azalırken, kas kütlesinde ise ameliyata bağlı bir değişim yaşanmaz ve kaslar korunur.

Yağ kütlesindeki zamana yayılmış azalma, metabolizmada olumlu anlamda etkilere neden olur. Ancak bu etkiler de zamana yayılır ve çoğu zaman fark edilmez.

· Gıda Emilimi

Her ne kadar tüp mide Ameliyatı ince bağırsaklara bir müdahaleyi içermese de, dolaylı olarak gıda emilimini etkileyebilir. Midenin küçük olması, küçük porsiyonların tüketilmesi, bağırsakların hareket hızında değişimlere neden olur. Bu değişimlere bağlı olarak da gıda emiliminde değişimler yaşanır. Bütün bunlar ise metabolizmayı etkiler.

Tüp Mide Ameliyatı Metabolizmayı Olumsuz Etkiler Mi?

Tüp mide ameliyatı, metabolizma üzerinde önemli etkilere sahiptir. Bu prosedür ve diğer obezite Ameliyatı yöntemleri ile metabolizma arasında ilişki vardır. Bu ilişki, genel olarak olumludur.

Sindirim sistemine belirgin bir müdahalede bulunmak ve midenin büyük kısmını almak, başlangıçta olumsuz bir etki gibi algılanabilir. Sindirim yavaşlar ve bağırsak hareketleri durma noktasına gelir. Ancak ameliyattan hemen sonra başlayan sıvı diyeti ile bu durum hızlı bir şekilde tersine çevrilir.

Ameliyattan sonra hastalar yağlarından kurtulur ve yağa bağlı metabolizma sorunları çözülür. İnsülin direnci düşer ve (varsa) tip 2 diyabet hastalığında önemli bir iyileşme yaşanır. Bütün bunlardan hareketle, tüp mide ameliyatının metabolizmayı olumlu olarak etkilediği ifade edilebilir.

"Hayatınızın her anında, sağlığınıza verdiğiniz değer sizi daha güçlü kılar."
5/5 - (1 vote)
'
Whatsapp
💬Yardıma mı ihtiyacınız var?
Merhaba ,
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?