Tüp Mide Ameliyatı ve Psikolojik Etkiler

Tüp Mide Ameliyatı ve Psikolojik Etkiler

Tüp Mide Ameliyatı ve Psikolojik Etkiler

Tüp mide Ameliyatı, obezite için geliştirilen en etkili tedavi yöntemlerinden biridir. Ancak bu yöntemin bazı psikolojik etkileri de vardır. Ameliyattan önce bunlar hakkında bilgi alınması ve hastanın psikolojik açıdan değerlendirerek, bu ameliyata uygun olup olmadığının tespit edilmesi gerekir.

Tüp Mide Ameliyatının Psikolojik Etkileri

Obezite, sadece aşırı kilolu olma şeklinde tanımlanamayacak bir hastalıktır. Zira bu hastalığın farklı olumsuz etkileri bulunmaktadır. İnsanların sosyal yaşamlarının yok olması, hareket kabiliyetlerinin azalması, özgüvenlerinin neredeyse tamamen kaybolması bunlardan bazılarıdır. Tüp mide ameliyatı ile bu sorunların tamamının aşılması mümkündür.

Tüp mide Ameliyatı, her ne kadar obezitenin ve getirdiği olumsuz etkilerin giderilmesini sağlasa da, hastalar üzerinde farklı psikolojik etkilere de neden olur. En fazla görülen psikolojik etkiler şu şekildedir:

· Özsaygı ve Kimlik

Ameliyattan sonra oluşacak sonuçlardan dolayı hastaların kendilerini yeniden tanımlamaları gerekecektir. Bu tanımlama, olumlu yönlüdür. Ancak hastaların söz konusu durumu kabullenmesi genellikle kolay olmaz. İlgili durumun etkileri ise kişiden kişiye göre farklılık göstermektedir.

· Bedene Yabancı Hissetme

Obezite hastaları, genel olarak çok uzun zamandır kiloludurlar. Ameliyattan hemen sonra hızlı bir şekilde kilo vermeleri, bedenlerinin hızla değişmelerine neden olacaktır. Bu durum ise hastaların kendi bedenlerine yabancı hissetmeleri gibi etkilere yol açabilir. Her ne kadar tüm hastalarda görülmese de, mutlaka dikkate alınması gereken bir etkidir.

· Beslenme Baskısı

Ameliyatın ardından hastaların beklentisi kilo kaybıdır. Bu sürecin etkili olarak sonuçlanması için hastaların mutlaka diyet yapması ve beslenme alışkanlıklarını değiştirmesi gerekir. Özellikle midenin genişleyebilen bir organ olduğu dikkate alındığında, diyetin ne kadar önemli olduğu daha net gözükmektedir.

Bu süreçte hastalar diyet yapmaları ve beslenme alışkanlıklarını değiştirmek zorunda olduklarının farkındadır. Bu farkındalık, aynı zamanda bir baskı aracına dönüşmektedir. Alışkanlıkları terk etmenin zorluğu ve gerekliliği arasında gidip gelmeler, farklı psikolojik etkiler şeklinde hastalarda görülecektir.

· Sosyal İzolasyon

Yeni döneme alışma sürecinde hastalar sosyal ortamlardan olabildiğince uzak kalmaya çalışabilir. Esasında böyle bir zorunluluk olmamasına karşın, yeme alışkanlıkları ve kilo vermeyle ilgili diğer detayların doğal bir sonucu olarak böyle bir durum ortaya çıkabilir.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrasında Ortaya Çıkan Psikolojik Problemler

Tüp mide ameliyatı sonrasında görülen psikolojik etkilerin tamamı olumsuz değildir. Bu etkilerden bazıları olumludur ve hastaları pozitif yönde etkilemektedir. Ancak bazıları ise olumsuzdur ve hastalardaki bu psikolojik etkiler, bir anda psikolojik problemlere dönüşebilir.

Hastalarda görülen psikolojik problemler, yine hastadan hastaya göre farklılık göstermektedir. Ancak bazı problemlerin nispeten yaygın olarak görüldüğü de bilinen bir gerçektir. Yaygın olarak görülen problemlerden bazıları şunlardır:

· Depresyon

Ameliyattan sonra hastaların az miktarda ve düşük kalorili yiyecekleri tüketmesi tavsiye edilir. Ameliyatın başarılı olması için bu durum adeta bir zorunluluktur. Bunu yapmak içinse hastaların beslenme alışkanlıklarını değiştirmesi gerekir. İşte bu gereklilik ve yeme konusundaki iç baskılar, hastaların kendilerini kısıtlanmış hissetmelerine yol açar. Bütün bunlar ise depresyonu tetikleyebilir.

· Güçsüz Hissetme

İlk zamanlarda beslenmede zorlanma, beklenen bir durumdur. Ayrıca bulantı ve kusma da görülecek yan etkilerdendir. Dolayısıyla hastalar ilk zamanlarda normal beslenemez ve buna bağlı olarak bedenleri ciddi bir güç kaybı yaşar. Yaşadıkları güç kaybı nedeniyle hastaların kendilerini güçsüz hissetmeleri beklenir.

Güçsüz hissetme, psikolojik açıdan da güçsüzlüğe neden olabilir. Buna bağlı olarak hastaların içe kapanması gibi olumsuzluklar yaşanabilir.

· Yeme Bozuklukları

Ameliyattan sonra yeme üzerindeki baskılar ve yönlendirmeler, ters etki gösterebilir. Kendisini kısıtlanmış hisseden hastalar, bir anda ameliyat öncesindeki beslenme alışkanlıklarına dönebilir. Tıkınırcasına yeme, yemek atakları gibi farklı psikolojik problemler görülebilir. Böylece tüp mide ameliyatı sonuçları istenildiği gibi olmayacaktır.

· Alkol ve Madde Bağımlılıkları

Obeziteye neden olan temel unsurlardan biri hastaların yemek yemeyi bir tutku haline getirmeleridir. Hastalar, aç olduklarından değil, sadece yemeyi sevdiklerinden dolayı yemektedir. Dolayısıyla ameliyat sonrasında bu tutkunun bir anda bırakılması, duygusal bir boşluğun ortaya çıkmasına neden olabilir. Oluşan duygusal boşluk, alkol ve uyuşturucu ile doldurulmaya çalışılabilir. Bunun sonucunda ise alkol ve madde bağımlılığı oluşabilir.

Tüp mide Ameliyatı sonrasında görülmesi muhtemel psikolojik etkiler için hastaların psikolojik destek alması gerekir. Ayrıca ameliyattan önce hastaların uygunluğunun tespiti için psikolojik değerlendirme de yapılmalıdır.

"Hayatınızın her anında, sağlığınıza verdiğiniz değer sizi daha güçlü kılar."
5/5 - (2 votes)
'
Whatsapp
💬Yardıma mı ihtiyacınız var?
Merhaba ,
Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?